“Медіарух” закликав виключити “Союз журналістів Росії” з Міжнародної федерації журналістів

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Об’єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій “Медіарух” закликало Міжнародну федерацію журналістів (МФЖ) виключити зі своїх лав “Союз журналістів Росії”.

Відповідну заяву оприлюднили на сайті “Детектор медіа”.

Медіацентр Санкт-Петербурзького осередку “Союзу журналістів Росії”. Джерело: spb.ruj.ru

В українській журналістській спільноті наголосили на безпідставності перебування серед членів МФЖ такої структури.

“Це питання вже порушувала на початку березня в МФЖ низка представників північноєвропейських країн. Після російської агресії проти Грузії в 2008 році, України в 2014 році стало зрозумілим, а з 2022 року і зовсім очевидним, що РФ є не просто тоталітарною державою, а й систематично порушує норми міжнародного права й суверенітет країн-сусідів. При цьому така політика РФ не зустріла адекватного опору з боку представників громадянського суспільства даної країни, зокрема й журналістів”, — йдеться в документі.

“Союз журналістів Росії” фінансується з державного бюджету РФ, тобто ця структура є залежною від російського диктаторського режиму. Водночас, за Конституцією МФЖ, якщо однією з цілей організації є підтримка суспільної функції журналістики як опори демократії та свободи, то у випадку з “Союзом журналістів” тоталітарний режим фінансує нібито журналістське об’єднання, заявили в “Медіарусі”.

“Така масштабна й тривала агресія не може відбуватися без певної підтримки з боку російського суспільства. Можна ставити під сумнів, наскільки точно соціологічні опитування відображають рівень підтримки російським суспільством агресії проти України, але як з соцмереж, так і з російських медіа ми бачимо навалу шовінізму, яким просякнуте російське суспільство. В російському суспільстві вважається нормою розглядати Україну як недодержаву, а українську культуру й ідентичність як другосортні або й неіснуючі / штучно створені (і це характерно не лише для влади, а й для опозиційних до неї діячів). Явно повторюється ситуація ІІІ рейху, коли згори – тоталітарна влада, а знизу – спрагле до геополітичного реваншу суспільство”, — говориться в заяві.

Журналістика має подавати різні точки зору, але не повинна ретранслювати владну пропаганду й мову ворожнечі, що відображено в Конституції МФЖ. Члени “Медіаруху” заявили, що “Союз журналістів Росії” не впорався з цим завданням, не реагував належним чином на підйом російського шовінізму й потурання влади таким процесам.

Виходячи з цього, “Медіарух” вважає, що “Союз журналістів Росії” має бути виключеним із МФЖ.

Українські медійники закликали вітчизняних уповноважених представників МФЖ — НСЖУ Сергія Томіленка та НМПУ Сергія Штурхецького внести відповідне питання до порядку денного конгресу організації, який запланований на 31 травня – 3 червня в Омані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter