Медіа-організації закликають владу назвати замовників вбивства Гонгадзе

Дата: 16 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Громадські медіа-організації Інститут Масової Інформації, ГО “Детектор Медіа”, Національна Спілка Журналістів України, Центр UA, Центр демократії та верховенства права закликають владу назвати основних підозрюваних у замовленні вбивства Гонгадзе.

Про це повідомляє ІМІ.

Ми, представники українських медіа-організацій, у день 16-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе, звертаємося до президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора з вимогою системно проводити оперативні і якісні розслідування агресії щодо журналістів.

Усвідомлюючи, що вже минуло понад 15 років з дня вбивства журналіста Гонгадзе, ми закликаємо владу визначитися остаточно з приводу можливості встановити замовників убивства Гонгадзе та назвати основних підозрюваних в замовленні злочину.

Українські медіа-організації не сумніваються у законності вироку Олексію Пукачу, який отримав довічне ув’язнення. Ми вважаємо важливим кроком для держави Україна той факт, що до відповідальності за злочин проти журналіста було притягнуто генерала міліції. У даному випадку, держава дотрималася всіх вимог закону, хоч це і зайняло великий проміжок часу.

Ми також закликаємо політиків та чиновників припинити політичні спекуляції навколо справи Гонгадзе та інших справ, пов’язаних із агресією щодо журналістів – жодні слова не замінять розслідувань.

У 2016 році ситуація із розслідуваннями перешкоджань і нападів на журналістів дещо покращилася порівняно з 2015 роком. За даними МВС, за перші вісім місяців 2016 року до суду було скеровано 15 справ, пов’язаних з перешкоджаннями професійній журналістській діяльності, порівняно до лише трьох справ, які дійшли до суду протягом аналогічного періоду 2015 року. Однак, самих випадків нападів на журналістів все ж у рази більше, і системна робота щодо розслідувань і боротьби з безкарністю обов’язково мусить інтенсифікуватися. Нагадуємо, що досі не покарано агресорів, що нападали на журналістів під час подій Революції Гідності 2013-2014 років.

Ми вимагаємо від влади системно вживати наступних кроків, необхідних для повноцінного захисту права громадян на інформацію та гарантування безперешкодної діяльності журналістів:

Знайти і покарати вбивць журналіста Павла Шеремета. Проводити оперативні і прозорі розслідування злочинів проти свободи слова в Україні.

Гарантувати підзвітність та прозорість владних інституцій та чиновників. Регулярно звітувати перед суспільством за свої дії та дотримуватись законодавства про доступ до інформації.

Активно сприяти створенню суспільного мовлення та роздержавленню друкованих ЗМІ.

Традиційно, 16 вересня в Києві та інших містах відбуваються мітинги пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів. Ми запрошуємо приєднатися до мітингів усіх, хто підтримує ідеї свободи слова та демократії. Акції відбуваються без жодної партійної чи організаційної символіки. У Києві акція відбудеться під стелою на Майдані Незалежності, початок о 18.30.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter