Має критичний стан здоров’я: правозахисники вимагають від Росії негайного звільнення кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликали Російську Федерацію негайно звільнити з ув’язнення кримського політв’язня Кремля Тофіка Абдулгазієва, здоров’я якого значно погіршилося в умовах ув’язнення. 

Відповідну заяву оприлюднили на сайті Центру прав людини ZMINA.

Тофік Абдулгазієв (архівне фото). Джерело: Кримська солідарність

Упродовж останніх семи місяців стан здоров’я засудженого до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму вкрай важкий. Під час перебування в місцях несвободи його здоров’я значно погіршилося через загострення хронічних хвороб у поганих умовах тримання під вартою.

У липні 2023 року Абдулгазієва етапували до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області, що за 2700 км від його дому. Після етапування чоловік почав стрімко втрачати вагу і постійно скаржився на сильний біль у суглобах.

У березні 2024-го стан здоров’я бранця Кремля різко погіршився, його в критичному стані вивезли до тюремної туберкульозної лікарні №3 в Челябінську. А вже за два тижні він потрапив до реанімації. В Абдулгазієва діагностували вісім хвороб: туберкульоз, двосторонню пневмонію, малий лівосторонній гідроторакс (рідина в легенях), анемію, синдром сполучнотканинної дисплазії з ураженням мітрального клапана (хвороба серця), хронічну серцеву недостатність, гастрит, нефролітіаз (камені в нирках). Деякі з цих захворювань входять до переліку таких, що перешкоджають триманню під вартою відповідно до законодавства РФ. 

У квітні 2024 року захист кримського політв’язня скерував до суду клопотання з вимогою до Федеральної служби виконання покарань звільнити Абдулгазієва через наявність у нього захворювання, що входить до переліку таких, які перешкоджають відбуванню строку у виправних установах.

Розгляд клопотання мав відбутися 8 липня 2024 року, але оголошення рішення перенесли на 6 серпня нібито через технічні причини.

Також відомо, що сторона обвинувачення провела власну медичну експертизу лікарської комісії, у висновку якої вказано, що в Абдулгазієва відсутні хвороби, за наявності яких його можна було б звільнити з-під варти.

Правозахисники наголосили, що РФ як держава-окупант та сторона міжнародного збройного конфлікту зухвало ігнорує норми міжнародного гуманітарного права та систематично порушує права людини щодо українських громадян, які перебувають під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

“Політично мотивованими переслідуваннями, свавільними ув’язненнями, незаконними судилищами на території окупованого Криму, депортаціями політув’язнених та ігноруванням їхнього становища в місцях несвободи Росія систематично порушує взяті на себе зобов’язання відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права захисту прав людини”, – заявили вони.

Внаслідок систематичного ігнорування проблем зі здоров’ям суддями та співробітниками пенітенціарних установ у російських місцях несвободи вже померли двоє політичних в’язнів – Джеміль Гафаров і Костянтин Ширінг. Така бездіяльність, зневажливе ставлення посадових осіб РФ та нехтування станом здоров’я політв’язнів створює серйозну загрозу їхньому життю, що в результаті може призвести до непоправних наслідків.

Правозахисні організації закликали:

  • звільнити Абдулгазієва та інших політв’язнів, незаконно утримуваних на території окупованого Криму, інших окупованих територіях і на території РФ;
  • припинити застосовувати кримінальне законодавство Росії на тимчасово окупованих територіях;
  • припинити переслідування людей на тимчасово окупованих територіях через політичні погляди, журналістську діяльність, активізм та релігію.

Водночас вони звернулися до української влади з вимогою:

  • внести Абдулгазієва до списків на обмін та активно адвокатувати питання його звільнення;
  • виробити ефективний механізм звільнення свавільно затриманих цивільних осіб та адвокатувати питання їхнього повернення;
  • ефективно підтримувати сім’ї політичних в’язнів та вдосконалити механізм визнання людей позбавленими волі внаслідок російської агресії.

Також правозахисники закликали міжнародну спільноту посилити тиск на державу-окупанта.

Заяву разом з Центром прав людини ZMINA підписали Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська спілка “Дім прав людини “Крим”, Правозахисний центр “Дія”, Обʼєднання родичів політвʼязнів Кремля, Кримська правозахисна група.

Документ відкритий для підписання іншими ГО. Зробити це можна тут.

Нагадаємо, що Тофік Абдулгазієв – активіст громадського об’єднання “Кримська солідарність”, звукооператор, учасник проєкту “Кримське дитинство”. Займався підтримкою політв’язнів: передавав продукти в СІЗО, відвідував суди з політично мотивованих справ, приходив підтримати співвітчизників на обшуки в їхніх будинках.

Чоловіка заарештували 27 березня 2019 року за необґрунтованими звинуваченнями та засудили у сфабрикованій справі про нібито участь у терористичній організації. Того дня відбулася наймасовіша хвиля свавільних обшуків у будинках інших кримських татар, після чого окупанти затримали 23 громадянських журналістів та активістів.

Про становище кримських політв’язнів читайте в матеріалі ZMINA

Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter