Кримчани отримують російські паспорти примусово – омбудсман

Дата: 07 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Примусове отримання російського громадянства порушує права кримчан: мешканці півострова, що лишилися громадянами України, мають проблеми з працевлаштуванням, отриманням медичної допомоги та оформленням дозволу на постійне проживання.

Як зазначається у щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини за 2014 рік, серед низки порушень Російською Федерацією прав людини на окупованій території Криму – примушення до отримання російського громадянства. Це є прямим порушенням статті 15 Загальної декларації прав людини, яка встановлює не обов’язок, а саме право кожної особи на отримання громадянства. 

Згідно з російським законодавством, всіх громадян України та осіб без громадянства, які станом на 21 березня 2014 року постійно проживали на території Криму, визнано громадянами Російської Федерації. Зберегти українське громадянство могли лише ті, хто протягом місяця заявою до міграційної служби повідомили про своє бажання зберегти наявне у них таабо їх неповнолітніх дітей громадянство або залишитися особами без громадянства. Усі, хто не встиг за місяць подати заяву про відмову від російського громадянства, стали вважатися громадянами Росії.

При цьому для тих кримчан, що бажали залишитись громадянами України, створювалися перешкоди, зазначається у доповіді: “Зокрема, за даними регіонального представництва Уповноваженого та Кримської польової місії з прав людини, для прийому заяв про відмову від російського громадянства в Криму працювало всього чотири пункти (територіальних підрозділів УФМС РФ по Республіці Крим), тоді як для отримання паспортів РФ діяло 250 пунктів. Крім того, хоча офіційно заяви про відмову від громадянства РФ повинні були прийматися з 18 березня по 18 квітня 2014 року, на практиці їх приймали з 1 по 17 квітня 2014 року. У той же час документи на отримання паспорта РФ приймались і в листопаді 2014 року”.

Мешканцям не повідомляли адреси відділень міграційної служби, де вони могли би написати відповідну заяву, або вони змушені були стояти в черзі разом з тими, хто хотів отримати російське громадянство. Також примусово стали вважати громадянами Росії тих, хто не через власне бажання не змогли звернутися до міграційної служби з відмовою. Йдеться про дітей, які на той час утримувались в дитячих будинках та інтернатних установах, людей, що перебували в психіатричних лікувальних закладах, під вартою або в місцях позбавлення волі. Також своєрідним примусом до набуття російського громадянства було те, що для влаштування на роботу потрібно було мати російський паспорт.

Ті, хто не відмовився від українського громадянства, мають проблеми з оформленням дозволу на постійне проживання, бо для іноземних громадян на надання такого дозволу існує квота. До того ж для отримання дозволу потрібно вказати джерело доходів, а такі громадяни не можуть цього зробити, адже працюють неофіційно через відсутність російського паспорту.

Також у громадян України можуть виникнути проблеми з отриманням медичної допомоги, адже вона буде надаватися за полісами обов’язкового медичного страхування, які видаються виключно за наявності паспорта РФ або дозволу на постійне проживання. 

З 1 січня 2016 року до кримчан почнуть застосовувати російські законодавчі норми, згідно з якими вони мають повідомити про наявність подвійного громадянства протягом 60 діб. Як відомо, досить багато кримчан мають і український, і російський паспорт. Ті, хто приховуватимуть цей факт, нестимуть кримінальну відповідальність, а ті, хто повідомлять про це пізніше встановленого терміну – адміністративну. Таким чином, ті, хто приховує від роботодавців наявність українського громадянства, після його офіційного декларування можуть втратити роботу. 

У доповіді омбудсмана зазначено, що ситуація з примусовою зміною громадянства містить ризики порушення прав людини та потребує постійного моніторингу.

Нагадаємо, серед законів, що найбільше порушують права кримчан, експерти Кримської польової місії з прав людини назвали російські закони про посилення відповідальності за екстремізм і сепаратизм, посилення покарань за подвійне громадянство, український закон про “вільну економічну зону” в Криму, а також прийняті владою Криму закони про легалізацію самооборони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter