Кримчани не будуть здійснювати хадж до Мекки за російськими квотами

Дата: 23 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Виділення Російською Федерацією 300 квот для здійснення хаджу жителям Криму є незаконним і порушує суверенітет України.

Як пише портал “Крим. Реалії“, про це заявив Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, посол Саудівської Аравії, яка має намір надати сприяння у фінансуванні хаджу для 200 паломників з Криму, обізнаний про те, що виділення квот Росією розцінюється як порушення суверенітету України.

Судячи з повідомлень у пресі, 300 квот для мусульман Криму вони включили до списку в частину квоти, яку вони виділяють Росії. Це незаконно. Ми про це говорили з послом Саудівської Аравії, він це донесе до свого керівництва, бо це порушення нашого суверенітету. Можливо, у міністерстві у справах хаджу не надто розбираються в цих тонкощах. Але зараз ми твердо домовилися про те, що хадж мусульман з території Криму повинен бути тільки за українськими паспортами і лише з території України і за квотою для України“, – підкреслив Мустафа Джемілєв.

Він зазначив, що кримчани, які скористаються російської квотою, порушать закон.

Якщо посольство виявить, що вони обманюють, показують якісь інші паспорти, видані в інших частинах Російської Федерації, то це є гріховним явищем, і вони можуть бути видворені з території Саудівської Аравії. Така, в усякому разі, домовленість у нас є” , – додав Джемілєв.

У 2014 році в Мекку вирушали 150 кримських мусульман. Цього року мусульманам, які мешкають на території Криму, виділено 300 квот на здійснення хаджу. Паломництво до Мекки – особливий релігійний обряд, який раз у житті повинен здійснити кожен мусульманин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter