Amnesty International зібрала докази загибелі цивільних

Дата: 03 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Amnesty International відзначає важке гуманітарне становище на Донбасі та наводить докази загибелі великої кількості мирних мешканців.

Дослідниця Amnesty International, яка перебуває на сході України, зібрала докази загибелі цивільних осіб внаслідок дій обох сторін у кривавому конфлікті в Донецьку і Дебальцевому протягом останніх кількох днів.

Порушення включають в себе обстріл людей, що стояли в черзі за гуманітарною допомогою, базару в Донецьку та невибіркові обстріли будинків і вулиць в Дебальцевому. Докази порушень було зібрано на місці подій. Зокрема це і інтерв`ю з очевидцями подій та постраждалими, що перебувають у лікарні. Їх свідчення наводяться у звіті.

Ці докази викривають жахливі наслідки кровопролитних сутичок для цивільних, які помирають або зазнають поранень, через використання обома сторонами некерованих ракет і мінометів в густонаселених районах. Такі атаки є порушенням міжнародного гуманітарного права і можуть бути воєнними злочинами“, — сказав Джон Дальхузен, директор програми Amnesty International по Європі і Центральній Азії.

Як зазначають у правозахисній організації, внаслідок відновлення бойових дій на сході, зокрема у контрольованому сепаратистами Донецьку та контрольованому українськими військами Дебальцевому загинуло за останні дні 25 мирних мешканців.

Шестеро людей загинули 30 січня в Донецьку, коли снаряд влучив у людей, що стояли в черзі за гуманітарною допомогою. П’ятеро загинули на місці, одна людина померла пізніше у лікарні, багато отримали поранення.

Протягом останніх тижнів зазнавало постійних обстрілів Дебальцево на Донеччині. Населення скоротилося із 25 000 до приблизно 7000, як повідомили Amnesty International місцеві джерела. Українські сили стверджують, що евакуювали понад 2000 людей. Евакуація є особливо небезпечною, адже єдина дорога, якою можна виїхати з міста, постійно прострілюється. Під час евакуації групи з 26 осіб, вісім з них були поранені, серед них – п’ять мирних жителів і двоє рятувальників. 

Правозахисники відзначають важке гуманітарне становище у регіоні: у деяких населених пунктах немає водопостачання, не вистачає продуктів харчування та ліків. Мешканці змушені ховатися від обстрілів у підвалах.

За оцінками ООН під час конфлікту в східній Україні з моменту його початку у квітні 2014 року загинуло понад 5100 мирних жителів та більше ніж 900 000 були вимушені виїхати з території.

Тим часом, з неявкою лідерів сепаратистів та звинуваченнями на адресу обох сторін, спроба переговорів у Мінську, схоже, провалилася, зазначають правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter