Матері вдалось повернути з депортації у Росії сина, але сама вона ледь не потрапила до російської в’язниці

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Додому в Україну вдалось повернути депортованого до Росії хлопчика Микиту. 

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Микита разом з мамою. Фото: Офіс омбудсмана

Посадовець не каже, звідки та коли депортували до Росії дитину, зазначаючи лише, що зробили це під приводом “евакуації”. 

Мати Микити намагалась сама забрати сина, тож спочатку звернулась по допомогу до недержавної організації. Лубінець говорить, що “жодна організація/спільнота не може гарантувати безпеку на території чужої країни й жінка була за крок до того, щоб опинитися за ґратами у РФ”. Деталей Омбудсман не навів. 

“Із тих випадків, які нині відомі, то РФ практикує 2–3-добові затримання наших громадян, які намагаються власними силами (чи з підтримкою недержавних організацій) повернути своїх рідних додому. Маю пересторогу, що така практика може використовуватися і в Білорусі”, – каже Лубінець. 

Омбудсман закликав усіх, кому потрібна допомога у поверненні дітей з Росії, звертатись до державних установ. 

Досі неможливо встановити точну кількість дітей, яких депортувала Росія з України, однак факт масового переміщення не заперечують ні українська, ні російська сторони. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей.

Аналітики ZMINA встановили, що депортацію з ТОТ російська влада завчасно планувала. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Нагадаємо, що нещодавно з депортації у Росії вдалось повернути 14-річну Вероніку

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter