Матч між “Шахтарем” і “Динамо” зупиняли через расистські вигуки з трибун

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Харкові під час матчу між донецьким “Шахтарем” і київським “Динамо” гру декілька разів зупиняли через расистські вигуки фанів “Динамо”.

Расистські вигуки з боку фанатського сектору київського “Динамо” було чутно ще на 63-й хвилині матчу. Через це арбітр просив зробити оголошення по стадіону з вимогою, аби гостьовий сектор припинив видавати звуки, схожі на мавпячий рик. Однак уболівальники не вгавали, тому на 74-й  хвилині головний арбітр матчу вивів команди з поля. Згодом один із гравців “Шахтаря” Тайсон Фреда підбіг до сектору вболівальників, ударив м’ячем у бік трибун і показав фанатам середній палець. За це футболіст отримав червону картку. 

Одразу після закінчення матчу наставник “Шахтаря” Луїш Каштру на знак протесту проти расизму призупинив свою пресконференцію. 

“Сьогодні мої гравці ще раз проявили свій характер. Цей характер вони показували протягом усього поєдинку. Я хочу зараз підтримати всіх, хто страждає від расизму, і тих хлопців, які постраждали сьогодні. Прояви расизму просто неприпустимі. Це було, є і буде ганьбою для всіх. Усі разом ми повинні боротися проти цього – щодня, щохвилини і щомиті. Дякуємо”, – сказав він та вийшов із зали. 

Расистські вигуки під час гри в Харкові назвали неприпустимими і в керівництві футбольного клубу “Шахтар”. 

“Не може бути жодного виправдання тим, хто заподіює образи, ґрунтуючись на кольорі шкіри, релігійних і політичних переконаннях. Така поведінка є неприпустимою в цивілізованих країнах і футбольних чемпіонатах. ФК “Шахтар” – велика футбольна родина, якій такі принизливі інциденти завдають болю й розчарування. Ми засуджуємо подібну поведінку глядачів, завжди виступатимемо на підтримку й захист наших гравців”,наголосили в клубі та нагадали, що УЄФА і Спортивна організація, що управляє футболом в Європі і деяких західних регіонах Азії застосовує найсуворіші санкції до тих клубів та асоціацій, чиї вболівальники виявляють расизм на матчах.

Зі свого боку ФК “Динамо” розділив занепокоєність колег щодо расизму на трибунах, однак назвав поспішним твердження про заздалегідь визначену провину їхніх уболівальників в інциденті. 

“Поділяючи занепокоєність наших донецьких колег у питаннях щодо дотримання норм людської моралі на спортивних аренах, вважаємо поспішним твердження про заздалегідь визначену провину вболівальників, в той час коли розслідування обставин цієї справи ще навіть не розпочалось. Ми з нетерпінням чекаємо початку слідства, готові всебічно допомагати в ньому та в разі доведення провини будемо вживати всіх можливих заходів для подальшої ізоляції даних осіб не лише від футболу, а і від суспільства”, – наголосили там. 

Як відомо, останні дослідження показали, що українці мають найбільші етнічні упередження щодо африканців та ромів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter