Найгірше українці ставляться до африканців і ромів – дослідження

Дата: 08 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Українці мають найбільші етнічні упередження щодо африканців та ромів. 

Такі дані дослідження проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Дослідження проводилося за шкалою американського соціолога Еморі Богардуса. Для кожної етнічної групи респонденти мали відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп – це називається соціальною дистанцією.  Мінімальна соціальна дистанція 1 (згоден допустити як члена родини), максимальна 7 (не пускав би в Україну).

Згідно з опитуванням, в Україні найменша соціальна дистанція до україномовних і до російськомовних українців (індекс 2,2 і 2,7 відповідно), більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини і близьких друзів.

Потім йдуть білоруси (3,2) та росіяни (3,6).  Ці показники, за словами соціологів, не сильно змінилися за останній рік. Трохи гірше українці ставляться до поляків, євреїв, кримських татар, канадців, американців та німців. Всі ці групи набрали приблизно однакову кількість балів – від 4,1 до 4,3.

Найгірше громадяни України ставляться до французів (4,4), румунів (4.7), африканців (5,2) та ромів (5,4).

За словами дослідників, в Україні рівень ксенофобії зростав з деякими коливаннями упродовж 1994-2007 років.

“З 2008 до 2013 індекс знизився до 4,0 балів. У 2014 ми провели два опитування – у лютому (бал 4,16) і в жовтні (бал 4,01), середній бал 4,09 (тобто приблизно 4,1).   Далі  індекс ксенофобії з деякими коливаннями трохи зріс   (з 4.1 до 4.2 частково за рахунок зростання соціальної дистанції до росіян) і  у вересні 2019 повернувся до рівня 2013 року”, – розповіли у КМІС.

Нагадаємо, минулорічне дослідження показало, що найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до білорусів і росіян, а найвищий – до ромів. При цьому українці, які проживають у місті, мають менший рівень ксенофобії у порівнянні з жителями сіл. Найвищий рівень ксенофобії в країні спостерігається на заході, а найменший на півдні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter