Масове зараження дітей ковідом в Одесі: у більшості хворих підтвердили “Дельту”, а кількість заражених зросла

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Кількість інфікованих коронавірусом дітей в оздоровчому центрі “Молода гвардія” в Одесі за добу зросла з 44 до 53 осіб. У більшості підтвердили штам “Дельта”. 

Про це повідомляє “Думська”.

Директорка обласного департаменту охорони здоров’я Наталія Одарій-Захар’єва

Нинішня зміна в оздоровчому центрі почалася 7 серпня, а загалом у “Молодій гвардії” наразі перебувають 1058 дітей, які приїхали з 18 регіонів України. Всі вони розділені на чотири табори: “Сонячний”, “Зоряний”, “Прибережний” і “Морський”. Табори повністю автономні та мають свої харчоблоки. Спалах ковіду зафіксували в “Зоряному”, де відпочивали 494 дитини.

Наразі коронавірус підтвердили в 50 дітей та трьох працівників. У 33 з них аналізи показали штам “Дельта”. Згідно з роз’ясненнями МОЗ, симптоми в разі зараження цим штамом відрізняються від тих, що були характерні для інших. Так, найпоширенішими є лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, водночас кашель та втрату нюху чи смаку спостерігають рідше. 

У більшості інфікованих у “Молодій гвардії” захворювання має безсимптомну або легку форму. Трьох дітей з незначним підвищенням температури й симптомами ГРВІ госпіталізували в дитячу лікарню, однак приводом для цього стала наявність супутніх захворювань, які можуть стати фактором ризику.

Решту інфікованих дітей та дорослих наразі ізольовано в медсанчастині табору, де їх щодня оглядає лікар-інфекціоніст. Їхній стан оцінюють як задовільний.

Фото: moloda-gvardiya.com.ua

Усі контактні особи залишатимуться під наглядом на території “Молодої гвардії” щонайменше ще на два тижні, а інших після експрес-тестів відправлять по домівках протягом трьох днів. 

Цього року “Молода гвардія” почала приймати дітей у середині березня – незадовго до того, як регіон перейшов у так звану червону зону із захворюваності. До кінця місяця в центрі було вже вісім підтверджених випадків зараження, але він продовжував працювати. Влітку епідемічна ситуація там стабілізувалася.

Нагадаємо, що поліція в Одесі відкрила кримінальне провадження за фактом спалаху коронавірусу в “Молодій гвардії”. Попередньо інцидент кваліфікували за статтею “Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням”. 

Із 21 липня в Україні відкрили доступ до вакцинації всім охочим після 18 років. До цього пріоритет мали групи ризику, зокрема літні люди, медики та військові. 

Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення. Вакцинація є безкоштовною. 

Фотографія обкладинки: moloda-gvardiya.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter