Марину Кудерчук звільнили з посади голови Державного агентства України з питань кіно

Дата: 06 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет міністрів звільнив Марину Кудерчук з посади голови Державного агентства України з питань кіно: її відставки довгий час вимагала українська кіноспільнота.

Про звільнення чиновниці повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Ексочільниця Держкіно Марина Кудерчук. Джерело: @Molodist Kyiv International Film Festival / Facebook

Тимчасово виконувати обов’язки голови Держкіно буде Юлія Шевчук – перша заступниця голови Держкіно з серпня 2020 року. До того вона очолювала юридичний відділ агентства та виконувала обов’язки очільниці установи до призначення Кудерчук.

Нагадаємо, що Марину Кудерчук Кабмін призначив на посаду голови Держкіно в січні 2020 року.

До цього, з 2003-го по 2012 роки вона працювала на різних посадах у структурах Державної податкової інспекції, Державної податкової адміністрації та Державної податкової служби міста Запоріжжя і Запорізької області.

2017 року обіймала посаду в адміністрації кіноконцертного залу імені Довженка в Запоріжжі, вже 2019-го стала заступницею голови Запорізької ОДА.

На посаду голови Держкіно Кудерчук призначили після скандалу з конкурсом: у листопаді 2019 року генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич успішно пройшла три етапи конкурсу та була єдиною кандидатурою на посаду, але не змогла пройти останній етап конкурсного відбору.

Нагадаємо, що попередній голова Держкіно Пилип Іллєнко звільнився в серпні 2019 року після п’яти років роботи на цій посаді.

Майже з самого початку роботи в Держкіно Кудерчук критикували за непрофесійність, непрозорість роботи з кінематографістами, а також за ускладнену комунікацію відомства зі ЗМІ.

Відставки Кудерчук вимагала українська кіноспільнота. Так, до її відставки через перевищення повноважень у 2023 році закликала Громадська рада при Держкіно.

Також звільнення чиновниці вимагали у відкритому листі, де наголошували на прозорих умовах конкурсу на обрання членів Ради з державної підтримки кінематографії, а також звільненні Кудерчук. Останню звинуватили у спробі розділити передбачені бюджетом кошти на виробництво кіно всупереч тому, що Рада вже мала статус нелегітимної.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter