“Мародерили на повну”: Дмитро Комаров показав розграбований росіянами ЖК у Гостомелі на Київщині

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Український журналіст та ведучий Дмитро Комаров поділився кадрами звільненого Гостомеля Київської області, зокрема, показав кадри з ЖК “Покровський”, який одним з перших піддався атаці та був розграбований росіянами.

Відповідне відео він виклав у ютуб-каналі.

Комаров продемонстрував жахливий свинарник, який по собі залишили російські окупанти: бруд, зламані двері всіх квартир.

На відео можна побачити, що всі речі всередині помешкань розкидані, російські війська мародерили і забирали все цінне, що лише можна було взяти.

“Ми зайшли сюди разом зі спецпідрозділом. Наразі відбувається зачистка. Гостомель під контролем України. Спецпідрозділи заходять і перевіряють, щоб ніде не залишилося ворога. Дуже сильно постраждав ЖК “Покровський”. Можна сказати, що не залишилося жодної квартири, яку б окупанти не зламали, мародерили на повну”, — сказав Комаров.

Протягом останніх днів на Київщині від російських окупантів звільнили десятки населених пунктів, й невдовзі після цього почала надходити інформація про звірства загарбників. Так, за 20 кілометрів від Києва біля траси під ковдрою знайшли тіла 4-5 мертвих голих жінок, яких росіяни намагалися спалити на покришках просто на узбіччі дороги. Відомо, що загарбники ґвалтували жінок на Київщині. 

У Бучі окупанти розстріляли сотні цивільних. У місті знайшли братську могилу, де поховані 280 людей із зв’язаними руками. Багато з вбитих – це чоловіки віком від 18 до 60 років. Знаходили серед вбитих росіянами й підлітків. Про такі випадки розповів мер Бучі Анатолій Федорук виданню The Guardian.

Повідомляли про вбивства цивільних й у Гостомелі. ZMINA розповідала історію місцевого мешканця Сергія Захлюпаного, якого безрезультатно від початку березня намагалась знайти мати. Виявилось, що чоловіка росіяни застрелили біля гаражів будинку.

Нині факти вчинення росіянами воєнних злочинів, зокрема страти цивільних, зґвалтування та крадіжки на Київщині, Чернігівщині та Харківщині вже задокументували правозахисники з Human Rights Watch. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter