Маріупольці почали звертатись по допомогу з симптомами холери та дизентерії

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі містяни почали звертатись до лікарень з симптомами, характерними для холери та дизентерії. 

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Двір біля однієї з багатоповерхівок у Маріуполі. Фото: Getty Images

Початок епідемії холери та дизентерії, викликаної антисанітарією, маріупольські посадовці пророкували вже кілька місяців поспіль.

За словами Андрющенка, джерела з кола колаборантів повідомляють про щоденні звернення 10–15 маріупольців з діареєю, блюванням та головним болем. Однак допомогти людям не можуть, ба більше, навіть встановити точний діагноз нині не є можливим, адже реагенти для тестів росіяни вивезли. 

“Людей просто відправляють додому. Окупанти обмежили спілкування з маріупольцями по лікарнях. В лікарні №2, де на стаціонарі російські військові, від позавчора вони не відвідують спільну їдальню. Все окреме”, – розповідає Андрющенко. 

Холера – це гостра інфекційна хвороба, викликана бактерією Vibrio cholerae. Рання діагностика та правильне лікування дозволяє повністю побороти захворювання, й зазвичай легка форма завершується повним одужанням.

Проте тяжкі випадки вимагають лікування антибіотиками, за відсутності терапії всього за декілька днів у хворого може розвинутися кома з можливим летальним результатом.

Найбільш інтенсивним джерелом збудника є хворі з виразною клінічною картиною холери, які у перші дні хвороби можуть виділяти до 10 літрів випорожнень та блювотних мас. За несприятливих умов холера швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії, тому збудник хвороби віднесений до біологічних агентів, що є чинниками біологічної зброї.

Жінки у Маріуполі перуть одяг у воді, яку беруть з калюж. Фото: телеграм-канал Петра Андрющенка

Андрющенко каже, що на лівобережжі Маріуполя вчора помітили кортеж Міжнародного Червоного Хреста, який привіз чотири фури гуманітарки, а тому є сподівання, що організація втрутиться у ситуацію. 

“Самі окупанти нічого не роблять, навіть не введено заборону на продаж живої риби як одного з найбільших ризиків захворювання”, – зазначає посадовець.

За оцінками ВООЗ система охорони здоров’я на Сході України через російське вторгнення фактично опинилась на межі краху, а ситуація у Маріуполі від кінця квітня є настільки критичною, що експерти організації вимагали негайного гуманітарного доступу до міста. Однак ці заклики залишились без відповіді окупантів. 

Радник міського голови Маріуполя повідомляє, що ймовірна епідемія холери стала не єдиною проблемою у місті. Так, інсулін для хворих цукровим діабетом окупанти завезли низької якості та в недостатньому обсязі, а тому хворим доводиться ампутувати кінцівки.

“Щодня не менше двох операцій”, – наводить дані Андрющенко. 

Нагадаємо, що нині в Маріуполі залишилося приблизно понад 100 тисяч мешканців. Вони щоденно змушені стояти в чергах, щоб отримати їжу, а для отримання води їм слід записуватися в іншу чергу, очікування в якій може тривати декілька днів. Через брак води маріупольці змушені прати у калюжах. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter