Маріуполь обстрілювали російські військові разом з “ДНР” – СБУ

Дата: 26 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Обстрілом Маріуполя керували російські офіцери, а ФСБ допомагала у перетині кордону та підвозі снарядів.

Про це повідомив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко сьогодні на брифінгу.

О 7:30 надійшов перший наказ російського офіцера, який координував дії зведеного артилерійського батальону бойовиків, зазначив Наливайченко.

“Обстріли здійснювалися 5 разів за прямими вказівками російських офіцерів. До 14:20 коригували вогонь, здійснювали його. О 14:20 чому тимчасово припинили розстрілювати мирних маріупольців? Тому що отримали інформацію, що місія ОБСЄ вирушила до Новоазовського району. Звідти чітко діяла російська артилерія, яка в тому числі наводилася і українськими громадянами“, – зазначив він.

Зокрема, встановлено, що громадянин Кірсанов, що працював у ДАІ Маріуполя, вивчав об`єкти і потім наводив російську артилерію на будинки, школи та інші споруди, де перебували мирні мешканці. Його не зупиняло те, що у Маріуполі мешкають його батьки.

Дізнавшись про те, що наближаються представники ОБСЄ, бойовики сховали артилерійські установки залпового вогню “Град” та системи “Тюльпан” у селищі Маркіне. Але, незважаючи на те, що знали про загибель мешканців, серед яких були й діти, бойовики вирішили вчинити обстріл знову. Після цього російською стороною через систему супутникового зв`язку було дано вказівку підтягувати до російсько-українського кордону всі чотири системи “Град” та системи “Тюльпан”. Перетин кордону відбувався за паролем “Рязань-Астрахань”, розповідає голова СБУ. 

Він називає ці дії спланованим злочином проти людяності, адже йдеться про знищення мирних мешканців міста. Обстріл здійснювали чотири артилерійські дивизіони, його вели 120-міліметровими ракетами та спеціальними снарядами для системи “Тюльпан” військові Південного війського округу Російської Федерації з залученням місцевого криміналітету з “ДНР”.

Питаннями паролів для перетину кордону, перевезення снарядів та подальшим переховуванням військових на своїй території займалася прикордонна служба ФСБ РФ.

Також терористам було надано російських офіцерів зв`язку та обладнання для супутникового зв`язку “Белозер”, яка використовується лише у російських збройних силах.

СБУ наголошує, що має доказову базу та дані про росіян, залучених до здійснення обстрілів Маріуполя, та закликає послів держав, зокрема і Росії, скористатися цією базою. Також звертається до родичів загиблих тут російських громадян з незаконних формувань, щоб вони змогли дізнатися про їх долю, обставини загибелі та забрати тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter