“Мамо, наш дім там, де ти”: як сімʼя із 17 дітьми евакуювалася зі Святогірська на Дніпропетровщину

Дата: 31 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні налічують 1302 дитячих будинки сімейного типу. У них виховують понад 9 тисяч дітей. Близько 300 таких родин через повномасштабну війну виїхали за кордон. Тим, хто залишився та став ВПО, волонтери допомагають оплачувати оренду, а в уряді розробляють програму соціального житла. Багатодітна родина Сербіних також була змушена покинути свій будинок у Святогірську та тимчасово переїхати на Дніпропетровщину. 

Історію цієї сімʼї розповіли в сюжеті ТСН.

Скриншот з відео

Родина Сербіних, яка виховує 17 дітей, переїхала зі Святогірська на Донеччині на Дніпропетровщину. Наймолодшій дитині – рік. Першу в житті весну дівчинка Софія не побачила, адже родина змушена була сидіти в підвалі. Після темного, без вікон, підвального життя, коли вона разом з родиною сіла в евакуаційний автобус побачила сонце і не могла зрозуміти, що це.

У 2014-му, коли росіяни почали наступ на Донеччину, родина виїхала зі Святогірська на кілька місяців. Однак цього разу покидати своє рідне місто вони не поспішали, бо не хотіли залишати дім, господарство та сад. Хоча від перших днів повномасштабного наступу росіяни обстрілювали місто “Градами” та ракетами.

Коли все ж вирішили евакуюватися, мати Ірина всю дорогу проплакала.

“Діти мені сказали: “Мамо, наш дім там, де ти”, – згадує жінка.

Волонтери допомогли знайти родині прихисток на перший час у Дніпрі, але для цього треба було жити по різних оселях. Знайти житло для такої великої родини було вкрай складно.

Однак Сербіни не припиняли пошуки кілька місяців. І нарешті знайшли дім на Дніпропетровщині. У ньому треба було ще доробити ремонт, купити меблі й платити за нього чималу суму, але головне для них було те, що вони зможуть жити разом. Сімʼя платить за оренду тисячу доларів на місяць. Допомагають їм старші діти та куми.

Двоє старших синів з родини воюють. Інші діти допомагають дорослим поратися по дому – прибирати, готувати, ремонтувати тощо.

Святогірськ деокупований уже понад місяць, але там усе ще тривають розмінування. Від сусідів Сербіни дізналися, що їхній дім постраждав від обстрілів, але вони не полишають надії все ж таки туди повернутися.

На новому місці родина, як і в рідному Святогірську, продовжує волонтерити. Діти пакують продуктові набори, а мама стала коодинаторкою фонду, який евакуює людей із прифронтових селищ.

Нагадаємо, що в Києві переселенці з Краматорська відкрили центр підтримки ВПО “Наш Краматорськ”. Там можна отримати безоплатну консультацію лікарів та юристів, а також узяти гуманітарні набори та одяг. Центр точно працюватиме до кінця зими. Та весь колектив сподівається, що вже навесні вони зможуть повернутися до рідного міста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter