Макрона розкритикували за оприлюднення планів щодо неядерної відповіді на можливий ядерний удар РФ

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Президента Франції Еммануеля Макрона розкритикували за його заяву про те, що у разі застосування Росією ядерної зброї по Україні відповідь Франції точно не буде ядерною. 

Про це повідомляє видання Politico.

Фото: DW

Більшість критичних відгуків пов’язані з тим, що Макрон окреслив межі можливої відповіді Франції.

“Надійність ядерного стримування полягає у тому, щоб не казати, що саме ми мали б зробити. Краще казати якомога менше і бути готовим зробити якомога більше”, – зазначив французький експрезидент Франсуа Олланд.

Депутат і віцепрезидент комітету з оборони Національної асамблеї (нижньої палати парламенту) Жан-Луї Тьєріо заявив, що “ледве не впав зі стільця”, почувши заяву Макрона. 

“Це політична помилка. Один з принципів ядерного стримування – тримати невизначеність з приводу того, що (держава) вважає життєво важливими інтересами”,  – прокоментував він.

Заступник керівника аналітичного центру “Фундація стратегічних досліджень” Бруно Тертре вважає, що правильною відповіддю для Макрона було би сказати, що він “не буде грати у цю гру”.

“У будь-якому разі Путін має знати, що він програє”, – вважає експерт. 

Нагадаємо, що напередодні Еммануель Макрон заявив, що якщо Росія наважиться завдати тактичного ядерного удару по Україні, Франція не відповідатиме ядерною зброєю. 

“Наша доктрина спирається на докорінні інтереси нації. Вони чітко визначені і не будуть порушені безпосередньо, якщо, наприклад, відбудеться балістична ядерна атака в Україні, регіоні”, – зазначив він.

Раніше Макрон зазначав, що країни, які відмовляються стати на бік України у війні проти Росії, є співучасниками нового російського імперіалізму. Президент Франції визнав “почуття несправедливості”, яке відчувають країни, що постраждали від наслідків війни, пов’язаних із продовольством, енергією та їхньою економікою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter