Макіївця, якого викрали в окупації сім років тому, судять у Ростові нібито за тероризм та шпигунство

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону вже пів року розглядає справу підприємця з Макіївки. Чоловіка звинувачують у тому, що він буцімто створював мапи російських військових об’єктів та передавав їх українським Збройним силам.

Інформація щодо процесу опублікована на сайті Південного окружного військового суду.

Макіївського підприємця Олександра Короля судять в Ростові у закритому режимі. Його звинувачують у шпигунстві на користь України, а також в участі у терористичному угрупованні. Судові засідання тривають вже понад пів року, наступне слухання заплановане на 16 травня. Справу веде суддя Сергій Ярош.

За версією російського слідства, Король мав будівельний бізнес в окупації та у вільний від роботи час нібито збирав секретну інформацію про російські збройні сили, зокрема створював мапи військових об’єктів. 

Чоловіка викрали в окупованій Макіївці у вересні 2017 року. За словами його дружини, спочатку Королю призначили адміністративний арешт на 30 діб. Однак після цього чоловіка не звільнили – спочатку йому оголосили підозру у приналежності до терористичної організації, а згодом додали статтю про шпигунство.

Короля тривалий час утримували у СІЗО Донецька, повідомляла його дружина. Вона намагалася отримати від росіян більше інформації про свого чоловіка, однак регулярно стикалася з погрозами та психологічним тиском.

Невідомі вимагали у мене кошти, приходили додому, вибивали двері, пошкодили паркан, труїли мого собаку, німецьку вівчарку. Залякували нашу родину, мене, мою маленьку дитину і маму-пенсіонерку… Мені через “третіх” осіб передавали “вітання”, говорили, що вони звернуть мені шию, що я десь 15 разів вдарюся скронею об сходинку, що у мене заберуть дитину і віддадуть її у дитячий будинок через те, що я займалася визволенням свого чоловіка”, – розказувала дружина затриманого.

Знайомі Короля повідомляли також про те, що чоловіка катують в місцях утримання. Зокрема, з нього могли тортурами вибити зізнання у тероризмі чи шпигунстві.

Незабаром після викрадення Короля родині вдалося домогтися, аби його дані внесли до списку на обмін. Однак, за словами дружини, тривалий час Росія взагалі не підтверджувала факт його утримання.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив минулого тижня волонтерку Маргариту Харенко та спортсмена Сергія Авраменка з Мелітополя. Росіяни звинуватили їх у замаху на російського військовослужбовця. Маргариті Харенко також закидали “шпигунство” та приналежність до організації “СІЧ-С14”. Через це її засудили до 20 років ув’язнення, а Авраменка – до 16 років позбавлення волі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter