Майже половина росіян підтримує ідею рівних прав для ЛГБТ – соціологи

Дата: 23 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Надання рівних прав ЛГБТ-людям підтримали 47% жителів Росії.

Про це з посиланням на дослідження “Левада-центру” повідомляє видання “Новая газета”. 

Водночас дослідження показало, що проти надання рівних прав для ЛГБТ-людей виступають 43% росіян. Незважаючи на позитивні результати опитування, про своє негативне ставлення до гомосексуалів заявили 56% респондентів, тоді як ще майже 40% ставляться до них “байдуже”, а схвалюють їх тільки 3%.

“Про наявність гея або лесбійки серед знайомих розповіли 8% опитаних, тоді як раніше цей показник не перевищував 6%. Близько двох третин (63%) також були б готові тією чи іншою мірою примиритися з гомосексуальністю знайомого, тоді як 31% респондентів повністю припинив би спілкування”, – стверджують вони. 

Експерти “Левада-центру” пов’язують такі результати дослідження зі зниженням ефекту від інформаційної кампанії навколо закону про гей-пропаганду.

“Якщо завтра знову почнуть показувати людей з полум’яними очима, які кричатимуть, що хтось знову розбещує тисячолітні моральні підвалини Росії, – градус нетерпимості до ЛГБТ знову зросте”, – заявив політолог Олексій Макаркін.

Соціологи зазначають, що результати дослідження показують найвищий показник сприйняття ЛГБТ-людей у Росії за останні 14 років досліджень. Водночас нагадують, що гомосексуали виявилися другими після членів релігійної секти, з ким росіяни не хотіли б жити по сусідству. З неприязню або страхом до потенційного сусідства з гомосексуальною парою поставилися б 59% респондентів. Від сусідів із секти дистанціювався б 71%, від неблагополучної сім’ї – 57%, а від уродженців Середньої Азії та Північного Кавказу – 45%.

Як відомо, більшість українців доброзичливо ставляться до представників, наприклад, інших національностей, проте у більш ніж половини громадян ЛГБТ-люди викликають настороженість. 30% опитаних не готові приймати у своєму житті гомосексуалів, але готові бути толерантними, якщо представник ЛГБТ-спільноти є туристом (37%), колегою по роботі (14,8%) та сусідом (13,8%). Водночас, за словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Нещодавно Україна опинилася на 35-му місці у рейтингу захисту прав ЛГБТ Rainbow Europe, який складає організація ILGA-Europe.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter