Майже половина українців вважають справу про ймовірну держзраду Порошенка політичним переслідуванням – опитування

Дата: 24 Січня 2022
A+ A- Підписатися

49,5% опитаних українців вважають політичним переслідуванням підписання обвинувачення за статтями про держзраду та сприяння діяльності терористичних організацій на Донбасі п’ятому президентові України Петру Порошенку.

Такі дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології. 

Фото: КМІС

Соціологи опитали 1205 респондентів з усіх регіонів України, окрім окупованого Криму та ОРДЛО. Виявилося, що про справу проти Порошенка принаймні щось знають 86,4% людей, з яких вважають себе добре поінформованими 33,1%.

Окрім 49,5% тих, хто вважає переслідування колишнього президента політично вмотивованим, ще 27,8% вважають підписання підозри результатом об’єктивного кримінального провадження. Крім цього, 46,1% не вірять у правдивість таких обвинувачень, тоді як 40,1% вірять.

Соціологи підкреслюють: що більше респонденти поінформовані про справу, то більше серед них тих, хто вважає її політичним переслідуванням і не вірить у правдивість звинувачень. Серед добре поінформованих 57,8% вважають її політичним переслідуванням і 51,9% не вірять у правдивість звинувачень.

“У 2020 році, за даними КМІС, у подібному запитанні про тодішні справи проти Порошенка, які не стосувалися державної зради, 51% говорив про обґрунтованість справ і 30% – про політичне переслідування. Зараз результати протилежні та засвідчують, що щонайменше наразі владі не вдалося переконати більшість громадян у тому, що Порошенко є державним зрадником”, – коментує результати дослідження заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький.

Нагадаємо, що суд обрав для Порошенка запобіжний захід у вигляді зобов’язання. Колишнього президента України підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР” за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації.

Порошенку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Петра Порошенка 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter