Суд обрав для Порошенка запобіжний захід у вигляді зобов’язання

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний у вигляді особистого зобов’язання колишньому президентові України Петру Порошенку, якого підозрюють у державній зраді та сприянні терористичним організаціям.

Про це Порошенко повідомив на сторінці у фейсбуку. 

Порошенко під будівлею Печерського райсуду 17 січня 2022 року. Фото: фейсбук-сторінка Петра Порошенка

Обвинувачення просило для Порошенка запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень. Прокурори переконували, що колишній очільник країни може тиснути на свідків, перешкоджати слідству та приховувати докази.

Разом з особистим зобов’язанням суд поклав на Порошенка наступні обов’язки: 

  • прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду;
  • не відлучатися з міста Києва ти Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та/або роботи;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Суд почав обирати Порошенку запобіжний захід ще 17 січня, у день, коли він прилетів з Польщі назад до України. Однак спочатку слідчому судді Олексію Соколову стало зле, а після майже 12-годинного засідання він переніс розгляд на 19 січня. У відповідь на це рішення Порошенко разом із соратниками заспівали прямо в залі пісню “Нова радість стала”. 

Напередодні засідання 19 січня Порошенко сходив до храму, щоб попросити “Бога очистити Україну від негараздів і випробувань”. Також біля будівлі Печерського райсуду 19 січня відбулися сутички між прихильниками експрезидента та правоохоронцями, які не дозволили встановити вуличні печі та бочки для обігріву відкритим вогнем, а також хотіли розібрати намети мітингарів. 

Невдовзі у ДБР прокоментували обрання запобіжного заходу. У відомстві розповіли, що мають всі підстави оскаржувати рішення. 

“Рішення суду щодо обрання запобіжного заходу п’ятому Президенту України є таким, що не забезпечить належної поведінки підозрюваного Петра Порошенка”, – вважають правоохоронці.

Нагадаємо, що Порошенка підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій “ЛНР” та “ДНР” за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації.

Порошенку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter