Майже пів тисячі російських лікарів вимагають від Путіна припинити знущання з політика Навального в колонії

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії майже пів тисячі лікарів підписали відкритий лист до Володимира Путіна з вимогою припинити знущання з опозиційного політика Олексія Навального, якого влада країни з лихоманкою тримає в колонії суворого режиму в штрафному ізоляторі. 

Лист опублікував у фейсбуку лікар Олександр Ванюков

Навальний через відеозв’язок виступає під час засідання суду, який російська влада для нього організувала прямо в колонії. Фото: АР

На початку 2021 року Навальний, який провів чотири місяці на лікуванні в Німеччині після отруєння “новачком”, яке організувала російська влада, прилетів на батьківщину. Опозиціонера затримали одразу після прильоту та відвезли до відділку поліції, де й провели над ним перший суд.

За два роки, які Навальний перебуває за ґратами, умови його утримання постійно погіршують: спочатку не видавали зимового взуття та одягу, потім перестали передавати листи від дружини й весь цей час тиснуть психологічно. 

До прикладу, торік наприкінці грудня до нього в камеру підселили іншого ув’язненого, який, за словами політика, “має великі проблеми з гігієною”

“Якщо ти живеш у камері, і якась людина 24/7 від тебе на відстані витягнутої руки, і ви обидва 24/7 за один-два метри від туалету, а туалет – це дірка в підлозі, підтримування гігієни має абсолютно важливе значення. І проблемний у цьому сенсі зек моментально зробить ваше життя нестерпним. Але все за законом, про що і повідомляє адміністрація з радісними та щасливими усмішками у відповідь на моє обурення”, – розповідав він в одному з “листів з неволі”, опублікованих у його соцмережах.

Коли, за словами самого Навального, співкамерника вдалося вмовити привести себе до ладу, то адміністрація почула слово “п***ець” від політика, коли той описував стан туалету в камері.

За це його відправили до штрафного ізолятора вдев’яте, а до цього поміщали туди, наприклад, за відсутність куртки, за те, що назвав тамтешнього лейтенанта не по батькові, та за те, що “погано прибрав двір для прогулянок”. Ювілейний, за словами самого політика, раз його відправили до ШІЗО 31 грудня 2022-го – за те, що вмивався не в той час, коли потрібно.

Ілюстраційне зображення російської колонії. Фото: ТАСС

У політв’язня, за словами його захисників, водночас була висока температура та кашель.

“Так накрилися мої плани на шикарний Новий рік, для якого в мене були припасовані пачка картопляних чипсів та банка сайри. Тож Новий рік я зустрічав у карцері в компанії своїх старих друзів: бомжа (він сумував) і психа (він вив і кричав за дверима)”,розповідає Навальний.

Лікарі, які підписали лист на підтримку політика, кажуть, що “не можуть і не мають права спокійно дивитися на свідоме заподіяння шкоди здоров’ю” чоловіка.

“З медичного погляду очевидно, що Олексій не отримує медичної допомоги в достатньому обсязі, а тримання його в ШІЗО абсолютно протипоказане з його станом. Ми вимагаємо реалізувати право Олексія Навального на повноцінну медичну допомогу та забезпечити виконання статей Конституції Російської Федерації, гарантом якої ви є”, – звертаються вони до Путіна. 

У колонії Навальний уже оголошував голодування, коли йому відмовлялися надати медичну допомогу. 

Нагадаємо, що російська влада хоче відправити Навального ще на декілька десятків років за ґрати, а судові засідання в цій справі проводять прямо в колонії, щоб не етапувати політика до Москви.

Незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну донька Навального Дар’я отримала замість батька премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. У своїй промові тоді дівчина наголосила, що не розуміє, чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter