Майже 40 тисяч маріупольців депортували до РФ та “ДНР”, деякі з них далі їдуть до Естонії

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
За інформацією місцевої влади Маріуполя, майже 40 тисяч жителів міста російські окупанти вивезли до так званої “ДНР” або до Росії. Частину депортованих людей виявили в Естонії. 
 
Про це у телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.
 
 
Фото: Reuters

За словами Омбудсман, підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи.

Також Денісова зазначила, що окупанти розлучають батьків з дітьми. Наприклад, з лікарні у Маріуполі загарбники вивезли 17 дітей, які перебували на лікуванні, а їхні батьки залишилися, і їх було евакуйовано до Запоріжжя.

“Частину примусово депортованих маріупольців виявлено в Естонії, куди вони в’їхали з території РФ. Окрім жителів Маріуполя, таким же чином до Естонії через територію Росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини”, уточнила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Вона поінформувала, що частина таких осіб, за їхніми словами, самі ухвалили рішення їхати через Росію, бо не могли виїхати у бік Західної України. Але також були й такі люди, яких примусово направили до Росії, а після того дозволили їхати на власний розсуд.

Інформацію про те, що серед громадян України, які останнім часом в’їздять на територію Естонії з Росії, є жителі не тільки заблокованого Маріуполя, які виїхали з міста в бік РФ, а й деяких інших, підтвердив і начальник поліції Нарви Індрек Пюві

Він додав, минулого тижня до Естонії щоденно в’їздили близько 200 українців-біженців. 

Таким чином, за словами Омбудсман, країна-загарбник РФ грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

“Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до РФ українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій”, зазначила Денісова.

Уповноважена ВРУ з прав людини також закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень РФ прав людини в Україні.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські окупанти насильно вивезли з України 402 тисячі громадян, серед яких 84 тисячі – це діти. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter