Майже 2000 дітей зникли в Україні від початку повномасштабної війни з Росією

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну до Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини надійшли звернення від громадян щодо зникнення 1918 дітей.
 
Про це повідомляє пресслужба Офісу Омбудсмана.
Джерело: REUTERS/Zohra Bensemra

Постійні обстріли, примусова евакуація, депортація, хаотичні переміщення, втечі, викрадення – не повний перелік факторів, які є каталізаторами цього явища. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на гарячу лінію Уповноваженого звернулись 1164 особи щодо розшуку 1918 дітей. Переважно це діти з Донецької (зокрема, м. Маріуполь), Київської та Харківської областей”, – зазначається в повідомленні.

У відомстві уточнили, що Україна вже вісім років потерпає від збройної агресії РФ та що в умовах війни збільшуються випадки зникнень дітей. Щоб уникнути таких випадків, необхідно також вживати превентивних заходів.

“Укотре звертаємо увагу батьків на підвищені ризики зникнення дитини за кордоном у період воєнного стану. Необхідно не залишати дитину саму або з малознайомими людьми, записати дитині контактні номери екстрених служб, дитина повинна пам’ятати прізвище / ім’я та адресу проживання, щоб поліція швидше знайшла батьків тощо”, – наголосили в Офісі Омбудсмана.

У відомстві поінформували також і щодо того, що робити, якщо зникла дитина.

Зокрема, спочатку потрібно звернутися на цілодобову гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – 0800-50-17-20. Уточнюється, що заяви про розшук дитини в оперативному порядку розглядають та передають рятувальним, медичним та іншим органам і службам відповідно до порушених у зверненні питань.

Також необхідно заявити про зникнення дитини за номером 102 до органів поліції, які розпочнуть процедуру пошуку та повернення дитини.

Раніше ZMINA повідомляла, що у селі Ягідне на Чернігівщині від снаряда окупантів постраждав 14-річний Сергій Сорокопуд. Росіяни вивезли підлітка на лікування до Гомеля. Завдяки білоруським медикам, які поширили інформацію про хлопця в соціальних мережах, дитину вдалося врятувати та повернути додому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter