Литва оцінює кількість мігрантів на білоруському кордоні в 6–7 тисяч осіб

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

На території Білорусі на зовнішніх кордонах Європейського Союзу може перебувати близько 6–7 тисяч мігрантів.

Про це повідомила міністерка внутрішніх справ Агне Білотайте передає tvnet.lv.

Загорожа з колючого дроту на кордоні Литви та Білорусі. Фото: Nodrošinājuma valsts aģentūra

За словами Білотайте, названі нею цифри є лише оцінювальними, адже кількість мігрантів на кордоні різниться залежно від джерела інформації. 

“Є дуже різні цифри. Польські служби дають одні, наші – інші. Там може бути приблизно 6–7 тисяч людей, але точних даних немає, бо з’являються нові маршрути (міграції. – Ред.), організовуються нові рейси, візи”, – зазначила вона. 

У відповідь на зміну ситуації на кордоні 20 жовтня влада країни ухвалила рішення посилити охорону найнебезпечніших ділянок кордону – лісистих та важкодоступних, через які Білорусь намагається скерувати нелегальних мігрантів. Туди мають передислокувати прикордонників та солдатів. Окрім цього, прикордонникам нададуть додаткові технічні засоби для спостереження. 

До кінця листопада на кордоні мають закінчити спорудження паркану з колючого дроту. Наразі він простягнувся вже на щонайменше 12 кілометрів. 

Білотайте додала, що від початку міграційної кризи Департамент міграції Литви вже опрацював близько третини всіх заяв про надання притулку, а приблизно 300 людей відправили назад до країн походження.

Криза з біженцями на кордонах між Польщею, Латвією, Литвою та Білоруссю посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні та заяв самопроголошеного президента республіки Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. Спочатку через збільшення їхньої кількості в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації, а пізніше аналогічний режим на кордоні запровадили Латвія і Польща. 

Люди, які фактично опинились у пастці між Білоруссю та ЄС, перебувають у нелюдських умовах. Лише за неповний тиждень на польсько-білоруському відрізку кордону померли щонайменше чотири шукачі притулку. Правозахисники за допомогою супутникових знімків з’ясували, що польська влада в серпні примусово повернула групу афганських мігрантів до Білорусі.

Фотографія обкладинки: Scanpix

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter