Листівки з погрозами окупантам та “жовта стрічка”: у Криму набирає обертів спротив

Дата: 01 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму набирає обертів спротив російській окупації. 

Про це розповіли в Представництві президента України в Автономній Республіці Крим. 

Листівка в Севастополі. Фото: телеграм-канал “Крым – край партизанской славы”

Ще в травні в медіа почали з’являтися повідомлення про організацію руху опору “Жовта стрічка”, символом якої стала стрічка жовтого кольору. Діє він не тільки в Криму, але й на окупованих частинах Херсонщини та Запоріжжя.

Спочатку організатори закликали людей чіпляти стрічки, наприклад, на машини, в такий спосіб виявляючи свою позицію, а потім їх стали малювати. 

“У відкритих джерелах з’являються відео зі спаленими банерами російської символіки, фото автівки з написами “Орки геть!” на вікнах, листівки на зупинках громадського транспорту з текстом “путіну Гаага”… у місцях для оголошень і на зупинках з’являються малюнки жовтих стрічок”, – розповідають про настрої в Криму в представництві. 

Зустріти на півострові можна й листівки з порадами окупантам, зокрема так званому голові регіону Сергію Аксьонову радять тікати швидше, поки стоїть Кримський міст.

Фото: телеграм-канал “Крым – край партизанской славы”

Діє й самоорганізований активістський партизанський рух, який поширює правду про війну в Україні, збирає інформацію про переміщення російських військ і техніки.

Також на знак протесту проти незаконних штрафів, кримчани зібрали 10-рублевими монетами суму штрафу для адвоката Едема Смедляєва, якого окупаційний суд притягнув до адміністративної відповідальності за нібито “публічні дії, спрямовані на дискредитацію зс рф”. Штраф у розмірі 75 тисяч рублів монетами Едем і ще двоє людей принесли до банку в трьох поліетиленових пакетах.

Водночас у Криму російські окупанти продовжують мілітаризацію дітей, проводять приховану мобілізацію та активно переміщують військову техніку. 

“Від мешканців окупованого Севастополя щоденно надходять повідомлення про гуркіт ракет та активність авіації в акваторії Чорного моря, ймовірно це пуски ракет з російських кораблів по містах України”, – кажуть у представництві. 

Нагадаємо, що нещодавно в окупованому Севастополі ввели жовтий рівень небезпеки після вибуху на території штабу Чорноморського флоту РФ. 

Раніше ZMINA розповідала, як кримчани висловлюють незгоду щодо розв’язаної Росією війни. 

Фотографія обкладинки: телеграм-канал “Крым – край партизанской славы”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter