Лише двоє незаконних “суддів” та одна “депутатка” з Криму отримали заочні вироки українських судів – МІПЛ

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Лише двоє кримських “суддів” та одна “депутатка”, які перейшли на службу до окупаційної влади на півострові, отримали обвинувальні вироки в спеціальних судових провадженнях, які вступили у законну силу, тобто пройшли етап апеляційного оскарження.  

Про це йдеться у моніторингу Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ). 

Зокрема, йдеться про колишню депутатку Верховної Ради Криму та теперішню депутатку російської Держдуми Світлану Савченко. У грудні 2019 року Святошинський районний суд Києва визнав її винною у держзраді, а саме в тому, що Савченко активно сприяла окупації Криму та голосувала за приєднання півострова до складу Росії. Суд призначив їй покарання — 14 років позбавлення волі. 1 квітня 2021 року Верховний Суд підтвердив заочний вирок щодо Савченко.

Також у січні 2020-го до 12 років в’язниці за держзраду заочно засудили колишнього суддю Красногвардійського суду Криму Леоніда Мязгова. 2014 року він почав незаконно здійснювати “правосуддя” від імені російської окупаційної влади.

Крім того, у січні 2020 року до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна Святошинський райсуд Києва заочно засудив екссуддю Ялтинського міського суду Юрія Берещанського. Він також 2014 року з початку окупації Криму перейшов на службу до окупантів. 11 червня 2021 року Київський апеляційний суд підтвердив вирок суду першої інстанції.

Серед ще чотирьох заочних вироків, які наразі не пройшли етап апеляційного оскарження, —  вирок щодо колишнього уповноваженого представника президента Росії Володимира Путіна в анексованому Криму, громадянина РФ Олега Белавенцева. Святошинський районний суд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі ще у березні 2019 року. Розпочати розгляд апеляційної скарги суд не може вже протягом двох років. 

Чергове засідання у справі Белавенцева заплановане 4 серпня о 15:30 у Київському апеляційному суді. Медійна ініціатива за права людини намагалася поспілкуватися телефоном із адвокаткою Белавенцева, призначеною із системи безоплатної правової допомоги, Ксенією Кравченко, однак за номером її робочого телефону відповіли, що адвокатка у відпустці, і не повідомили, коли саме її відпустка закінчиться.

Медійна ініціатива за права людини наголошує, що попри те, що розгляд апеляційної скарги захисника Белавенцева відкладався, вирок – вкрай важливий у контексті притягнення російських високопосадовців до кримінальної відповідальності за агресію проти України.

“Ще ні один вирок проти громадянина Росії, який є наближеним до керівництва РФ, не вступив у законну силу. Підтвердження заочного вироку суду першої інстанції щодо Белавенцева може стати початком відповідної практики в українських судах”, – йдеться у повідомленні МІПЛ.

За даними МІПЛ, наразі всього до суду передано 287 обвинувальних актів, які стосуються окупації Криму. Також 14 вироків у очних провадженнях вступили у законну силу.

Серед обвинувальних актів епізоди за статтями щодо: порушень законів та звичаїв війни (ст.438 ККУ), посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 ККУ), державної зради (ст. 111 ККУ), створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань (ст. 260 ККУ), незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 ККУ), порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ст. 332-1 ККУ) та службової недбалості (ст. 367 ККУ).

Відслідковувати справи, пов’язані зі збройним конфліктом в Україні, можна у телеграм-каналі Медійної ініціативи за права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter