В Україні набув чинності перший вирок за державну зраду в Криму

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

1 квітня Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без зміни ухвалу Київського апеляційного суду щодо кримської пособниці окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму Світлани Савченко.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини на своїй фейсбук-сторінці

Світлана Савченко

В ухвалі апеляційного суду йшлося про відмову адвокату в поновленні строку на апеляційне оскарження вироку для Савченко. Раніше Святошинський районний суд Києва засудив депутатку Верховної Ради Криму VI скликання до 14 років позбавлення волі за державну зраду.

Захист Савченко в скарзі до Верховного Суду наполягав, що обвинувачена нібито не знала про те, що суд першої інстанції ухвалив вирок, тому адвокат не зміг вчасно подати апеляційну скаргу. Адвокат стверджував, що про вирок вона дізналася нібито лише 16 січня 2020 року, вже після строку на подання апеляційної скарги.
 
Утім, Верховний Суд дійшов висновку, що це не відповідає дійсності. Вирок Савченко оголосили 10 грудня 2019 року, про що вона написала публічно 11 грудня на своїй сторінці у Facebook, висміюючи “поняття права в Україні” і вирок як такий. Також відомо, що 19 грудня Савченко підписала угоду з оплачуваним українським адвокатом Олексієм Калінніковим.
 
Медійна ініціатива про права людини нагадує, що, згідно із законом, якщо судова влада оприлюднює відповідне оголошення  про виклик, то особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи. 
 
Тим часом термін подання апеляційної скарги тривав до 9 січня 2020 року. Однак адвокат Калінніков подав її аж 14 лютого, у такий спосіб прострочивши терміни подання скарги. Саме тому Апеляційний суд 1 липня 2020 року повернув скаргу адвокату.
 
Верховний Суд визнав ухвалу Апеляційного суду належно вмотивованою та законною. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.
 
Наразі Світлана Савченко є депутаткою Держдуми Росії. Вона нагородження РФ “орденом за вірність” за особливі заслуги в організації незаконного “референдуму” 2014 року в тимчасово окупованому Криму. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter