Лише 1% опитаних українців хоче бачити проросійських депутатів на посадах до наступних виборів

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну дозволити депутатам від заборонених партій допрацювати до наступних виборів згоден лише 1% українців. 

Такі дані дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, проведеного спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху “Чесно”. 

Ілюстраційне зображення подертої наліпки забороненої в Україні Партії регіонів. Фото: dou.ua

Опитування проводили з 8 до 15 грудня минулого року, а поцікавилися думкою 2019 респондентів. 

Раніше відповідний показник сприйняття проросійських депутатів був трохи вищим та становив 3%. 

“Більшість українців налаштовані до проросійських політиків досить негативно.  Достроково позбавити їх депутатських повноважень пропонують 7% громадян, а додати до списку і заборону балотуватися знову – ще 10,5% українців”, – діляться результатами в Русі “Чесно”. 

Ще 14% виступають за люстрацію і заборону обіймати посади для представників заборонених партій, а 23% – за розслідування діяльності кожного окремо і перевірки щодо фактів державної зради.

Водночас майже 38% громадян пропонують не обмежуватись одним чи двома видами санкцій, а застосувати всі вищеперелічені методи притягнення проросійських депутатів до відповідальності. 

“Позиція громадян однозначна – із проросійськими політиками необхідно прощатися, проте не варто забувати про відповідальність для кожного з них. Адже наразі лише за таких умов можливо не допустити до влади таких осіб під час виборів після перемоги”, – підсумовують правозахисники. 

Нагадаємо, що Венеційська комісія виступила проти заборони балотуватися ще 10 років після війни всім членам проросійських партій. 

Фотографія обкладинки: вікімапія 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter