Лутковська “відкрила очі” Гройсману на порушення у тюрмах та колоніях

Дата: 01 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звертає увагу прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на невідповідність українських установ виконання покарань оголошеній реформі пенітенціарної системи.

Про це йдеться у зверненні Лутковської до Гройсмана, повідомляє прес-служба Уповноваженого.

Уповноважений нагадує, що постановою Кабміну від 18 травня 2016 року ліквідовано Державну пенітенціарну службу України, а завдання і функції з реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації покладено на Міністерство юстиції України. З цією метою в міністерстві введено посаду профільного заступника міністра та створено відповідні структурні підрозділи, які на даний час ще перебувають на стадії комплектування.

Крім того, відбувається процес ліквідації 24 територіальних органів управління ДПтС, діяльність яких, за попередньою інформацією, планується припинити на початку грудня цього року. Замість вказаних органів утворюється 6 міжрегіональних управлінь з питань виконання кримінальних покарань та пробації. За інформацією Мін’юсту, на даний час оголошено переможців конкурсного відбору на зайняття посад начальників міжрегіональних управлінь.

“Розпочатий процес реформування пенітенціарної системи на сьогодні відбувається лише на рівні органів управління. Слід відмітити, що гальмування вказаного процесу може мати негативні наслідки в організації діяльності установ виконання покарань, оскільки традиційно для вказаної системи характерні ознаки військової організації з жорсткою системою управління. Втрата контролю за діяльністю установ виконання покарань, порушення системи їх забезпечення, невпевненість у майбутньому персоналу можуть сприяти дестабілізації ситуації в пенітенціарних закладах та відповідно – порушенню прав осіб, які в них тримаються”, – переконана Лутковська.

Омбудсмен також повідомила голові уряду про результати моніторингових візитів до кримінально-виконавчих установ, які здійснюються в рамках реалізації національного превентивного механізму проти катувань.

За її словами, до системних порушень прав ув’язнених можна віднести порушення в системі централізованих поставок продуктів харчування (а також їхню якість і утримання коштів із заробітку засуджених за оплату харчування), неналежне медичне і матеріально-побутове забезпечення, порушення в сфері застосування фізичної сили, спеціальних засобів та дисциплінарних стягнень, нелюдське або грубе ставлення з боку окремих працівників установ, неможливість отримання правової допомоги у зв’язку із недостатньою інформованістю засуджених про свої права тощо.

Крім того, за результатами візитів до вказаних закладів моніторингові групи НПМ дійшли висновку, що незважаючи на те, що 7-8 жовтня цього року набрали чинності зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, які спрямовані на гуманізацію порядку та умов виконання покарань, керівництво установ традиційно очікує “вказівок зверху” для їх практичного впровадження.

“Прошу Вас взяти під особистий контроль хід реалізації реформи пенітенціарної служби, вжити заходів щодо недопущення дестабілізації ситуації в кримінально-виконавчих установах та забезпечити дотримання прав осіб, які в них тримаються”, – зазначила Лутковська.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter