Лутковська: Прикордонника Колмогорова засудили з порушеннями

Дата: 06 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє про порушення прав прикордонника Сергія Колмогорова, засудженого до 13 років в’язниці за вбивство людини на посту у 2014 році.

Фото УНІАН

Відповідне клопотання Омбудсмана було озвучене під час розгляду касації у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ, повідомляють “Українські Новини”.

Лутковська наголосила, що офіс омбудсмена проводив моніторинг судового процесу над Колмогоровим і встановив низку порушень його прав.

Зокрема, вона вважає невмотивованим рішення Приморського райсуду проводити розгляд справи прикордонника в закритому режимі.

Також Лутковська наголошує, що суди першої та апеляційної інстанції не викликали і не допитали низку свідків сторони захисту.

Водночас троє адвокатів просять колегію Вищого спецсуду з розгляду кримінальних і цивільних справ припинити провадження у справі прикордонника Сергія Колмогорова в зв’язку з недоведеністю провини і звільнити його в залі суду, повідомляє УНІАН.

Відзначається, що як мінімум захисники просять суд задовольнити касаційну скаргу Колмогорова і відправити справу на новий судовий наслідок до суду першої інстанції.

Також адвокати просять суд вийти за межі касаційних вимог, закрити кримінальне провадження та звільнити Колмогорова.

Адвокати наголошують, що Колмогорова “призначили винним”, оскільки стріляли мінімум четверо військовослужбовців, судячи з типів отворів на обстріляному автомобілі, проте “ніяких претензій до тих, хто стріляв, немає”.

За словами захисників, не доведено, що саме Колмогоров застрелив пасажирку обстріляного автомобіля, оскільки немає кулі, що стала причиною смерті жінки.

У свою чергу народний депутат Леонід Ємець написав на своїй сторінці у Фейсбук, що немає доказів, що Колмогоров скоїв умисне вбивство.

“Сторона захисту наполягає на тому, що немає доказів того, що саме його дії стали причиною смерті порушників. Тим паче немає доказів того, що він скоїв умисне вбивство, тобто мав на меті саме вбивство особи”, – написав Ємець.

Він додав, що його думка жодним чином не є тиском на суд і суддів, а лише суб’єктивною  позицією.

“Проте вважаю, що ця справа потребує додаткового дослідження і експертиз. Інакше залишається багато невизначеності, яка є недопустима в усіх справах, а в такій прецедентній – особливо”, – написав Ємець.

Як відомо, 15 листопада 2016 року Приморський райсуд Маріуполя засудив до 13 років в’язниці прикордонника Колмогорова.

Суд визнав, що увечері 7 вересня 2014 року обвинувачений умисно розстріляв з автомата автомобіль Skoda на околиці Маріуполя, що спричинило загибель 30-річної пасажирки – жительки Донецька.

Колмогоров стверджує, що виконував наказ начальства про зупинку підозрілого автомобіля, який не реагував на вимоги правоохоронців.

6 листопада 2017 року Вищий спецсуд почав розглядати касацію на даний вирок.

Захист засудженого просить відправити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter