Лутковська поскаржилась у Конституційний Суд на обмеження права на мирні зібрання

Дата: 21 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська направила в Конституційний Суд подання щодо відповідності Конституції положення ч. 6 ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) щодо мирних зібрань.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого.

У поданні йдеться про те, що відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України одна з основних засад судочинства – забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Водночас,  згадане положення КАСУ суперечить Конституцій, оскільки згідно з ним постанова суду у справах про обмеження реалізації права на мирні зібрання виконується негайно, навіть у разі оскарження її в апеляційному порядку. Тому в цілому рішення апеляції може бути прийняте вже після дати, на яку планувалося певний захід.

Лутковська підкреслила, що провадження у відповідній категорії справ “позбавлене однією з основних конституційних засад, а саме ефективного оскарження судових рішень в апеляційному порядку”.

Уповноважений також звертає увагу на те, що відповідно до ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Стаття 39 Конституції передбачає умови, за яких право на свободу мирних зібрань може бути обмежено. Так, передбачається, що обмеження вказаного права встановлюється лише судом.

Постанова суду першої інстанції у справах про обмеження права на свободу мирного зібрання підлягає негайному виконанню після її винесення, навіть у разі її оскарження в апеляційному порядку.

Лутковська наголошує, що оскарження рішення суду першої інстанції про заборону мирного зібрання є у такому разі засобом захисту цього права від можливого свавільного обмеження. Відповідно, вкрай важливо, щоб перегляд справи судом апеляційної інстанції був ефективним засобом захисту, тобто здатним припинити порушення і відновити право.

Таким чином Уповноважений просить КСУ визнати положення ч. 6 ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого постанова суду у справах про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання виконується негайно, таким, що не відповідає положенням частини першої статті 8, частини першої статті 55, пункту 8 частини третьої статті 129 Конституції України.

У своєму поданні Уповноважений зазначає, що у конституційному провадженні братиме участь особисто.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter