Лутковська: “Інтер” порушив права дитини у програмі про 12-річну дівчинку, яка завагітніла

Дата: 19 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Омбудсман Валерія Лутковська звернулася до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення через порушення телеканалом “Інтер” прав дитини у програмі. Ідеться про 12-річну дівчинку, яка завагітніла і народила дитину.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Згідно з повідомленням, йдеться про сюжети програми “Стосується кожного”, які вийшли в ефір 9 та 13 жовтня 2017 року.

“Зрозуміло, що в нашій національній традиції народження дитини 12-річною особою викликає певний суспільний резонанс. Але при цьому має бути дотриманий баланс між інтересами суспільства та правами людини, в даному випадку – дитини. По суті в ефірі 12-річній дитині ставились запитання стосовно того, хто є батьком дитини, скільки разів із чоловіком, який може бути батьком дитини, були сексуальні стосунки, чи було це із застосуванням насильства, чи був опір з боку дитини тощо”, – йдеться у зверненні Валерії Лутковської.

З точки зору Уповноваженого, такі запитання можуть бути поставлені винятково слідчим в ході проведення досудового розслідування, яке здійснюється з урахуванням принципу таємниці слідства, і тільки в ході судового розгляду, який так само може бути закритим, ця інформація може бути використана для визначення вини або невинуватості особи. В даному ж випадку ця інформація була випущена в ефір на широку аудиторію. Більше того, оскільки після проведення відповідних аналізів чоловік, про якого йшлося як про ймовірного батька дитини, своє батьківство заперечив, в ефірі було взято аналіз ДНК ще у декількох осіб, що потенційно вказує на те, що 12-річна дитина мала сексуальні стосунки з декількома чоловіками. Такі речі є неприпустимими, оскільки інформація, яка була поширена в ефірі, може завдати дитині лише шкоди.

“Враховуючи вказане, змушена вкотре констатувати, що незважаючи на систематичну роботу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо підвищення рівня обізнаності працівників медіа стосовно прав дітей та вимог неухильного дотримання журналістської етики, ці сюжети вказують на те, що права дітей, яких використовують засоби масової інформації у зйомках контенту, і надалі порушуються”, – наголошується у зверненні Уповноваженого.

Керуючись статтею 101 Конституції України, статтями 17 та 22 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, Валерія Лутковська звернулася до Голови Нацради з проханням розглянути питання щодо вжиття заходів, які передбачені законами України “Про телебачення і радіомовлення” та “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”, до ПРаТ “Телеканал “Інтер” у зв’язку із порушенням права дитини на повагу до її приватного і сімейного життя, її гідності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter