Лукашенко повертає у школи білоруську мову

Дата: 28 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти Білорусі планує поширити використання в школах та вишах білоруської мови – це вже викликало нервову реакцію на російських сайтах.

Про це йдеться у матеріалі “Радіо Свобода“.

Наступного тижня ми зберемо в Мінську представників шкіл, щоб обговорити питання про викладання білоруською історії та географії. Це наше, Міністерства освіти, тверде переконання“, – наголосив новий міністр освіти Білорусі Михайло Журавков.

Міністр фактично виконує наказ президента Лукашенка зміцнити статус білоруської мови в освіті та в суспільстві загалом, що пролунав минулого року на тлі російської агресії в Україні.

У більшості шкіл за час керування Лукашенка почали викладати російською, білоруська мова викладання збереглася переважно у селах. Тепер намагаються відновити викладання.

Опозиційний політик, філолог Вінцук Вячорка не вважає це початком “білорусизації”, однак це є “сигналом у бік патріотичних сил, щоб вони сподівалися на якусь національно-незалежницьку еволюцію теперішнього режиму“. При цьому, за його словами, тиск влади на білоруськомовні проекти продовжується.

Однак у такому рішенні вже встигли побачити ознаки дерусифікації, зокрема, заступник директора Центру україністики та білорусистики Московського державного університету Богдан Безпалько говорить проте, що білоруська влада стала на шлях “націоналізму українського штибу“.

Така реакція Росії, на думку білоруських опозиціонерів, може бути спробою запобігти руху Лукашенка за “матрицею України“. Хоча про реальну незалежність Мінська від Москви говорити буде важко, зазначають опозиціонери.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter