Лукашенко пропонує ввести в Білорусі кримінальну відповідальність за погрози колишньому президенту

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На Національному правовому порталі Білорусі зʼявились ініціативи, створені за розпорядженням самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, що передбачають можливість притягнення до кримінальної відповідальності за “погрози колишньому президенту та членам його родини”.

Про це повідомляє білоруське Радіо Свобода.

Олександр Лукашенко. Фото з російських інтернет-ресурсів

Стаття 366-1 кримінального кодексу отримає назву “Насильство або погроза щодо президента Республіки Білорусь, а також колишнього президента, який припинив виконання своїх обовʼязків”.

Законопроєкт також передбачає покарання за насильницькі дії або погрози на адресу членів сім’ї експрезидента. Наприклад, за насильство, погрози або пошкодження майна членів родини передбачається покарання у вигляді обмеження волі на термін від трьох до п’яти років або ув’язнення на строк від трьох до восьми років.

Крім того, пропонуються зміни до статей 367 (наклеп на президента) і 368 (образа президента), які поширюватимуться також на колишнього президента і його сімʼю.

Законопроєкт розгляне парламент, і в разі схвалення самопроголошений президент Олександр Лукашенко підпише цей документ.

Нагадаємо, що це не перший законопроєкт, який викликає питання. Зокрема, минулого року нижня палата парламенту Білорусі ухвалила законопроєкт, що дозволить силовикам порушувати кримінальні справи щодо померлих людей.

Справи щодо померлих можна буде відкривати, якщо їх підозрюють за статтями про злочини, що не мають терміну давності. До таких зараховують підготовку чи ведення агресивної війни, тероризм, геноцид, екоцид, порушення законів та звичаїв війни. 

Померлі зможуть захищатися з допомогою живих родичів, якщо ті захочуть брати участь у суді. Втім, інтереси може представляти й призначений державою адвокат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter