Лубінець про розстріл полонених в Авдіївці: Була домовленість з росіянами про евакуацію та обмін поранених

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Україна звернулася до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб з’ясувати всі обставини розстрілу росіянами поранених українських бійців в Авдіївці на позиції “Зеніт”.

Про це написав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Джерело: Укрінформ

Омбудсман наголосив на тому, що вихід українських військових з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожої армії, обстрілів евакуаційних шляхів та автомобілів. Деяких важкопоранених і загиблих військовослужбовців вдалось евакуювати, але через масштабний наступ окупантів не залишалося шансів для повторних спроб евакуації.

Через повне оточення опорного пункту “Зеніт” командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть перемовини з ворожою стороною, уточнив Лубінець. Йшлося про надання допомоги важкопораненим беззбройним військовим ЗСУ відповідно до міжнародних законів та правил ведення, які захищають військовополонених.

За словами Уповноваженого з прав людини, окупанти повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі – обміняти. Українські військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя.

“Що трапилося після цих домовленостей, ми побачили на оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції “Зеніт”. Родини Захисників розпізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника – загиблими. З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки не підтверджена”, – написав Лубінець.

Омбудсман терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з’ясування всіх обставин. Він зауважив, що це не вперше, коли Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених.

Уповноважений закликав весь цивілізований світ об’єднатись і посилити тиск на країну-терориста, бо для Росії не існує законів і домовленостей.

“Вони сприймають лише силу”, – підкреслив він.

Нагадаємо, що українські правоохоронці розпочали розслідування ймовірного розстрілу росіянами українських військовополонених на Донеччині: шістьох поранених бійців в Авдіївці на позиції “Зеніт” і двох – біля селища Веселе.

Досудове розслідування ведеться в кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством, – частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Авдіївці на Донеччині російські військові, ймовірно, розстріляли шістьох поранених українських бійців, трьох з них упізнали рідні. Це були військовослужбовці 110 механізованої бригади, яких залишили під час прориву з опорного пункту “Зеніт” під Авдіївкою 14 лютого.

Того ж дня в Збройних силах України заявили про розстріл росіянами двох українських військовополонених на Донеччині біля села Веселе Бахмутського району.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter