Лубінець передав турецькому колезі список із 216 осіб, яких влада РФ затримала в Криму з 2014 року

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець передав головному Омбудсману Туреччини Шерефу Малкочу список із 216 громадян України, яких влада РФ затримала в Криму з 2014 року.

Про це 26 березня повідомила інформаційна агенція Укрінформ.

Як зазначив Лубинець, із 2014 року Україна постійно порушувала питання щодо повернення всіх незаконно затриманих українців з території РФ та Криму.

“На жаль, виключно через позицію РФ ми не повернули всіх своїх додому, і в нас досі є окремі списки тих громадян, які були заарештовані росіянами з 2014 року. Це як військовополонені, так і цивільні особи. Це великі списки. Є окрема категорія – політв’язні, ті, кого затримали на території Криму, це 216 громадян України. І сьогодні такий список я передав пану Малкочу”, – повідомив Лубінець.

Як повідомляє Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, обидва омбудсмани зустрілися в Києві з рідними полонених оборонців, незаконно затриманих цивільних та зниклих безвісти. До зустрічі доєдналося майже 800 людей.

 
Шереф Малкоч зазначив, що відбулися дві зустрічі в тристоронньому форматі, у яких брала участь Уповноважена з прав людини в РФ. Тоді, за його словами, були досягнуті певні домовленості, що були передані, зокрема, президентам трьох країн: Туреччини, України та Росії. А згодом відбулися важливі повернення додому українських захисниць.
 
Україна хоче, щоб турецька сторона порушила питання щодо змішаних медичних комісій. Україна їх вже створила та прагне, щоб відповідні комісії працювали й у РФ. Цей інструмент дозволить повертати з полону країни-агресора наших важкопоранених і важкохворих.
 
Малкоч повідомив, що 27 березня з Лубінцем поїде до Львова, де відвідає російських полонених, які утримуються в спецтаборі.
 
“Після повернення до Туреччини я зроблю необхідні звіти з цього питання і напишу листа російському омбудсману, в якому скажу: “Дивіться, я зміг відвідати російських полонених, що утримуються в Україні, і хочу точно так само відвідати українських полонених, які утримуються в РФ”, – сказав Омбудсман Туреччини.

Напередодні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Російська Федерація відкидає будь-які спроби говорити на тему кримських бранців Кремля.

Окрім Росії, заручників утримує також палестинське ісламістське угруповання ХАМАС, яке 7 жовтня 2023 року скоїло напад на Ізраїль. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення. Близько 1 200 людей в Ізраїлі були вбиті. Ще близько 240 осіб були викрадені.

Речниця Сил оборони Ізраїлю Маша Міхельсон у коментарі Укрінформу заявила, що ХАМАС утримує в Газі 136 осіб як заручників.

За даними Представництва президента в Автономній Республіці Крим, станом на 25 березня незаконно ув’язнили 217 осіб, з них 134 кримські татари. Із загальної кількості 33 – арештовані і з них 22 кримські татари, 149 – ув’язнені і з них 99 кримських татар, 26 – без статусу. 

Наразі в Україні підтверджено інформацію про 1,5 тисячі цивільних заручників, затриманих Росією. Утім, їх значно більше, оскільки росіяни затримують людей щодня на тимчасово окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter