Лубінець каже, що МКЧХ є відповідальним за порушення Росією прав громадян України

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом 10 років Міжнародний комітет Червоного хреста не може отримати доступ до російських в’язниць, де утримують українців

Про це повідомив під час пресконференції “Повернути означає врятувати” Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

На думку Омбудсмана, основна місія МКЧХ – відвідувати громадян України, які утримуються в місцях несвободи в РФ. Представники організації мають спілкуватися з українцями та фіксувати факти порушення їхніх прав. Однак Червоний Хрест “закрився маскою нейтральності”. Співробітники організації пояснюють, що до місць неволі їх не пускає влада РФ. 

Як зазначив Лубінець, Україна не змушує МКЧХ публічно називати Росію країною-агресором. Українці лише хочуть, щоб організація називала речі своїми іменами. Якщо РФ порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими, то про це необхідно говорити.

“Ми всі добре знаємо, що в Україні та Росії різне відношення до полонених… Я тричі зустрівся з президентом МКЧХ.  Й зазначив: я буду критикувати організацію далі, поки вони не змінять свою позицію“, – додав посадовець.

Також Лубінець згадав і ООН, яка у своїх звітах почала наводити конкретні факти воєнних злочинів РФ, скоєних на території України. Попри це організація так і не створила спеціальну місію з розслідування теракту в Оленівці. Ба більше, ООН розпустила комісію, що мала працювати над цим питанням.

“Хоча й з’явився звіт, у якому зазначили, що Україна не могла вдарити по бараку в Оленівці. Проте ми очікуємо, що до другої річниці буде новий звіт ООН, де дослідять цей злочин і юридично обґрунтують його“, – сподівається посадовець.

Лубінець порадив родинам зниклих безвісти або бранців проводити акції перед офісами міжнародних організацій та передавати листи посольствам. Водночас він просить їх не називати конкретних прізвищ, військові частини та населені пункти, де люди потрапили в полон. 

Не оминув Омбудсман і представників медіа, які, на його думку, виконують важливу роботу: “Ми сьогодні згадували неодноразово вчорашню трагедію, удар РФ по дитячій лікарні “Охматдит”. Виключно через позицію наших журналістів це розійшлося по всьому світу. Завдяки цьому може бути результат. Спілкувався з міжнародними партнерами вчора: вони знали про цей випадок, готові були до конкретних кроків. Це може додати їм рішучості у певних питаннях“. 

Нагадаємо, Міжнародний комітет Червоного Хреста нікого не критикує, а лише заохочує обидві сторони конфлікту дотримуватися міжнародних законів. Завдяки цьому організація зберігає можливість отримати хоч якийсь доступ до військовополонених. Тим паче що МКЧХ дотримується принципів неупередженості та нейтральності.

За 2023 рік Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 85 випадків сексуального насильства, пов’язаних з конфліктом. Ці злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених. Більша частина потерпілих – чоловіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter