Ліки на основі канабісу контролюватимуть так само суворо, як і інші наркотичні та психотропні – МОЗ

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Якщо в Україні легалізують медичний канабіс, то ліки на його основі контролюватимуть так само суворо, як наркотичні та психотропні ліки. 

Про це нагадали в МОЗ. 

Ілюстраційне дослідження. Фото: Gordon Welters / Der Spiegel

Нині Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію медичного канабісу лише в першому читанні, а підтримати документ у другому закликають нардепів члени профільного комітету. 

Очільник МОЗ Віктор Ляшко, коментуючи можливу перспективу легалізації медканабісу, запевняє критиків, що йдеться лише про медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу. Урядовці не відкидають, що з часом в Україні дозволять і рекреаційний канабіс, втім нагадують, що залежатиме це від свідомості громадян і ефективності роботи контролювальних органів. 

Якщо нардепи підтримають у другому читанні законопроєкт № 7457, то: 

  • кожна рослина, кожна партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції та пакування лікарського засобу матимуть QR-код; 
  • вирощувати коноплі зможуть лише юридичні особи в закритому ґрунті з цілодобовим відеоспостереженням та доступом до його даних Нацполіції в режимі реального часу; 
  • лікарські засоби на основі конопель виготовлятимуть лише з медичних конопель українського виробництва або з імпортованої рослинної субстанції канабісу; 
  • відпускатимуть такі ліки виключно за електронним рецептом; 
  • мінімальний вміст ТГК у медичних коноплях становитиме 0,3 %, тож, якщо в рослині знайдуть більше ТГК, її утилізують; 
  • лабораторний контроль вмісту кількості ТГК проводитимуть тільки в державних спеціалізованих лабораторіях МВС, СБУ, Держприкордонслужби, Мін’юсту та Держлікслужби. 

“Законопроєкт дозволить реалізувати право кожного пацієнта на медичну допомогу, полегшить біль і страждання мільйонам людей, покращить якість життя при багатьох захворюваннях і станах”, – додає Ляшко. 

Нагадаємо, що Організація Об’єднаних Націй вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн. 

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких були військові, школярі та люди з інвалідністю.

Фотографія обкладинки: Anadolu Agency
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter