Лікарі врятували життя хлопцю, який провів 9 днів у комі після обвалу стелі внаслідок російського обстрілу

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Лікарі врятували 13-річного Стаса, який постраждав під час обстрілу Грушувахи на Харківщині. 

Про це розповіли в Першому медичному об’єднанні міста Львова. 

Фото: Перше медичне об’єднання міста Львова

Російський обстріл, внаслідок якого постраждав Стас, трапився наприкінці червня. На хлопця обвалилася стеля вдома, з-під якої його витягнув тато з рятувальниками. 

“Найбільше постраждала голова. У черепі хлопчика було дірка у 8 сантиметрів”, – розповідають медики. 

Спочатку Стас провів дев’ять днів у комі, кілька тижнів у реанімації Харкова, й лише тоді його у тяжкому стані доправили до Національного реабілітаційного центру “Незламні” у Львові. 

“Наші дитячі нейрохірурги на чолі із заввідділенням Михайлом Ловгою виконали складну операцію із закриття великого дефекту черепа. Для цього разом з американськими колегами виготовили спеціальну пластину, що ідеально відповідає кістковим структурам та розміру сформованого отвору”, – зазначають в Першому медичному об’єднанні Львова. 

Над урятуванням життя Стаса працювали також опікові хірурги Леся Стрілка та Галина Саян. Річ у тім, що зволікання могло призвести до того, що рубці на обличчі дитини остаточно б сформувались і м’язи частково втратили б свою функціональність. 

“Стас не міг би ними рухати, особливо – верхньою губою”, – пояснюють медики. 

Щоб уникнути цього, Стасу уже провели три гормональні ін’єкції, що сповільнюють ріст та розм’якшують рубці, зберігаючи при цьому функціональність м’язів та естетичний вигляд обличчя. 

Через рік Стасу проведуть ще один курс уколів. Якщо позитивної динаміки не буде, то хірурги проведуть пластичну операцію. 

За даними Офісу генерального прокурора, станом на 26 січня російські військові вбили за час повномасштабного вторгнення вже 459 дітей в Україні, а ще 917 поранили.

Нагадаємо, що лікарі, зокрема у Львові, постійно рятують життя поранених, серед яких чимало дітей.

ZMINA розповідала історію Святослава, якого врятували після того, як уламок російського снаряда розміром 4 сантиметри пройшов через шию, грудну клітку та застряг у нього в легені. Вдалося врятувати й дівчинку з Миколаєва, на ім’я Софія, якій уламок від російського касетного снаряда пройшов понад 11 сантиметрів крізь увесь мозок від лобної ділянки до потилиці. 

Серед врятованих 11-річний Артем з Харкова, якого поранило, коли він грався на подвір’ї. Обстріл того дня почався без оголошення тривоги, а тому дитина не встигла сховатися. Лікарі відновили хлопцю грудну клітку та праву легеню, а також печінку й органи черевної порожнини. 

Рятують львівські медики не лише дітей. У травні до міста доставили оперного співака Сергія Іванчука, якого тяжко поранило, коли він вивозив харків’ян із Салтівки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter