Лікарі допомогли дівчинці з Маріуполя, яка через пережитий на війні стрес втратила навички ходьби

Дата: 29 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Зі Львівської обласної дитячої лікарні “Охматдит” виписали дворічну пацієнтку Маріанну з Маріуполя, яка внаслідок стресу втратила навички ходьби. 

Про це розповіли в лікарні. 

Фото: Львівська обласна дитяча лікарня “Охматдит”

Перші два місяці повномасштабного вторгнення родина мешкала в підвалі будинку в Маріуполі, інколи навіть не виходячи назовні. 

Мати дівчинки Марія пригадує, як одного разу ударна хвиля відкинула візочок з донькою до стіни.

“Маріанна сильно вдарилася головою, мовчала і не видавала жодної реакції цілу добу. Аж на наступний день увечері вона заплакала. Такий був сильний шок. Враження, що вона просто свідомість на половину втратила. А за якийсь час у неї почав дуже погано працювати шлунок. Ми не мали багато вже їжі із собою з часом. Зварити нормально теж можливості не було. Губи, пальчики синіли, очі закривалися. Донечка ні на що не реагувала. Вона була ніяка”, – розповідає вона. 

Жінка вирішила виїхати з міста й спочатку опинилась у Бердянську, а далі на Львівщині. 

До лікарні дівчинка надійшла зі скаргами на часті падіння під час ходьби та бігу. Обстеження виявили порушення рівноваги, але їх причина залишалася нез’ясованою. 

“Ми провели дослідження… Іншої причини цих порушень, крім пережитого стресу дитиною під час бойових дій, ми не встановили”, – каже завідувачка клініки реабілітації дітей Оксана Гдиря

З пацієнткою працювали фізичні терапевти, ерготерапевт, психологи, а також терапевт мови та мовлення, тож тепер вона повністю пересувається самостійно без падінь. 

Нагадаємо, що лікарі, зокрема у Львові, постійно рятують життя поранених, серед яких чимало дітей.

ZMINA розповідала історію Святослава, якого врятували після того, як уламок російського снаряда розміром 4 сантиметри пройшов через шию, грудну клітку та застряг у нього в легені. 

Вдалося врятувати й дівчинку з Миколаєва, на ім’я Софія, якій уламок від російського касетного снаряда пройшов понад 11 сантиметрів крізь увесь мозок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter