Латвія розпочала процес депортації понад 980 громадян Росії

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Влада Латвії розпочала процес видворення 985 громадян РФ, які не виконали вимог закону про імміграцію, не склали іспит на знання державної мови та не подали заяву на отримання іншого виду дозволу на проживання. Наразі рішення про примусову депортацію ухвалили щодо двох росіян.

Про це повідомляє LSM.

Фото: Edgars Grundšteins / Delfi

Зазначається, що спочатку росіяни мали отримати листи із запрошенням впродовж двох тижнів виїхати або оформити свій легальний статус у Латвії.

Після цього інформацію про останнє задеклароване місце проживання особи надішлють до Державної прикордонної служби, щоб вони перевірили : чи перебуває людина там, чи ні. Якщо людина перебуває у задекларованому місці проживання, в такому випадку вона отримає припис на виїзд. Про це розповіла голова Управління у справах громадянства та міграції (PMLP) Майра Розе.

Громадяни Росії, які досі не намагалися врегулювати свій правовий статус, можуть також подати заяву на отримання іншого типу посвідки на проживання, наприклад, на підставі шлюбу або возз’єднання сім’ї.

“Ми зараз говоримо лише про добровільний виїзд. Це означає, що будь-якій людині має бути надано право виїхати добровільно з самого початку. Крім випадків, коли це в інтересах національної безпеки. Якщо людина нічого не робить і не оскаржує, то може бути й примусове видворення”, – сказала Розе.

Наразі рішення про примусову депортацію ухвалили щодо двох громадян РФ. Більшість російських громадян врегулювали свій статус, склавши мовний тест, подавши заяву на інший вид перебування в країні або виїхали.

Очільник комітету з питань громадянства, міграції та соціальної згуртованості латвійського Сейму Гунарс Кутріс заявив, що “примусове видворення, безумовно, буде“.

“Скільки людей? Десятки чи сотні? Побачимо на практиці. Це не станеться за одну ніч. Напевно, частина сподівається, що хтось розв’яже це питання за них”, – прокоментував Кутріс.

Управління у справах громадянства та міграції припускає, що деякі з цих 985 громадян РФ, які підлягають депортації, могли вже виїхати з Латвії. Водночас прикордонна служба має інформацію про тих людей, які виїжджають з Латвії, перетинаючи російський або білоруський кордон, але про тих, хто вирішив виїхати, наприклад, через Естонію, нічого не відомо.

У грудні 2023 року голова Управління у справах громадянства та міграції Майра Розе заявляла, що понад тисячу громадян Росії, які проживають у країні, можуть бути вислані.

Нагадаємо, у середині січня поточного року, влада Латвії вислала з країни голову “Латвійсько-російської асоціації співробітництва”, військового пенсіонера Бориса Каткова, який має російський паспорт.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство закордонних справ Латвії додало до списку небажаних для республіки 35 осіб, які підтримували агресію Росії в Україні; серед них — телеведуча Лєра Кудрявцева, співаки ШаманОлександр Маршал, співачка Надія Бабкіна та інші. Їм заборонений в’їзд до країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter