Латвія вислала з країни 82-річного проросійського активіста

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Влада Латвії вислала з країни голову “Латвійсько-російської асоціації співробітництва”, військового пенсіонера Бориса Каткова, який має російський паспорт.

Про це пише Delfi.

Фото: Edgars Grundšteins / Delfi

Причиною депортації стало те, що росіянин здійснював “тривалу та системну діяльність” в інтересах РФ.

Катков в інтерв’ю російським пропагандистам розповів, що отримав розпорядження про депортацію 10 січня 2024 року. Він хотів оскаржити це рішення, але вранці 12 січня до нього приїхали прикордонники, дали годину на збори, а потім відвезли до кордону з РФ.

Речниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова назвала депортацію Каткова “провокаційною акцією” з метою “залякування російськомовних жителів Латвії, які стають жертвами неонацистських висловлювань і русофобії”.

Посольство Росії в Латвії також висловило обурення, назвавши депортацію Каткова “абсолютно антигуманною”. На їхню думку, латвійська влада порушила принцип нерозділеності сім’ї: в країні у депортованого росіянина залишилися дружина, діти та онуки.

Після депортації Катков вирушив до Калінінграда, звідки він родом.

За даними латвійських медіа, Катков жив у Латвії з 1966 року. Працював у військових комісаріатах до 1991-го, потім пішов на пенсію у званні полковника.

У 1998-му отримав паспорт негромадянина Латвії. Через рік очолив “Латвійсько-російську асоціацію співробітництва”, яка 2004 року уклала договір про співпрацю з партією “Єдина Росія”.

На початку 2000-х Катков отримав російське громадянство. В інтерв’ю виданню Latvijas Avīze 2012 року він стверджував, що ідея створення організації надійшла з Держдуми РФ.

Цьому ж виданню пенсіонер розповів, що Володимир Путін отримав перевагу на виборах президента, зокрема й завдяки зусиллям їхньої асоціації.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство закордонних справ Латвії додало до списку небажаних для республіки 35 осіб, які підтримували агресію Росії в Україні; серед них — телеведуча Лєра Кудрявцева, співаки Шаман, Олександр Маршал, співачка Надія Бабкіна та інші. Їм заборонений в’їзд до країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter