Латвія оголосила Росію країною–спонсором тероризму

Дата: 11 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Сейм Латвії затвердив заяву “Про цілеспрямовані військові напади Росії на громадянських мешканців та громадський простір України”. У документі йдеться про те, що насильство Росії, спрямоване на громадянських жителів, і яке здійснюється для досягнення політичних цілей, є тероризмом, а сама Росія — державою, що підтримує тероризм.

 Про це повідомляє Delfi.

За ухвалення заяви проголосували 67 парламентарів.

Латвія розцінює дії Росії в Україні як геноцид проти українського народу. У заяві сказано, що внаслідок неспровокованого військового нападу на Україну 12 мільйонів українців залишили свої домівки, а понад 5 мільйонів — країну.

Документ наголошує, що з 2014 року Росія фінансово, політично та військовим шляхом підтримувала сепаратизм та насильство проти цивільних жителів у Донецькому та Луганському регіонах, а також в окупованому Криму. 

У заяві згадується не лише про дії Росії в Україні, а й вказується на те, що РФ є найбільшим постачальником зброї режиму Башара Асада в Сирії, здійснювала теракти в суверенних країнах, включаючи отруєння родини Скрипалів на території Великобританії та знищення літака Malaysia Airline, що призвело до загибелі 298 людей.

Латвія закликає країни–члени Європейського Союзу негайно призупинити дію туристичних віз та обмежити видачу в’їзних віз громадянам Російської Федерації та Білорусі, а також закликає євроатлантичну спільноту та її партнерів невідкладно запровадити та посилити всеосяжні санкції. 

Сейм країни закликає “інші країни-однодумці” висловити таку ж думку.

Нагадаємо, що нещодавно сенат США схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою–спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які призвели до загибелі великої кількості людей.

Наразі до списку держав–спонсорів тероризму же входять Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter