Латвійців, які підтримують воєнні злочини РФ в Україні, позбавлятимуть громадянства

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Латвії позбавлятимуть громадянства осіб, які підтримують воєнні злочини, скоєні військовими РФ в Україні. Сейм у другому читанні ухвалив поправки до закону, запропоновані Мін’юстом.

Про це повідомляє видання Delfi.

Джерело: Delfi

За поправки проголосували 62 депутати, 14 осіб утрималися і один парламентарій виступив проти.

“Внесення поправок до Закону “Про громадянство” обґрунтовано тим, що 24 лютого Росія почала військові дії на території України”, – йдеться в повідомленні.

Нова редакція закону передбачає, що громадянства Латвії може бути позбавлена людина, яка надала значну фінансову, матеріальну, пропагандистську, технологічну або іншу підтримку особам, державам або іншим утворенням, які вчинили такі дії, як злочини проти миру, геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності демократій чи конституційному ладу. Також громадянства можуть бути позбавлені ті особи, які брали участь у таких діяннях.

Ця норма стосується лише тих, хто має подвійне громадянство. Особи, які мають лише громадянство Латвії, не будуть його позбавлені.

Передбачено, що інформацію про факт скоєння зацікавленою особою будь-якої із зазначених дій буде надана установами держбезпеки.

Заперечення та оскарження рішення про позбавлення громадянства не зупиняє його дії.

Внесення поправок до Закону “Про громадянство” обґрунтовано тим, що 24 лютого Росія розпочала повномасштабне військове вторгнення на територію України.

Нагадаємо, що Естонія та Латвія першими у світі ухвалили рішення про визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter