КЖЕ висловила дружнє попередження телеканалу “Дом” через сюжет про радикалів

Дата: 04 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики висловила дружнє попередження державному телеканалу для тимчасово окупованих територій “Дом” через сюжет “Радикали в Україні. Розбір”.

Про це повідомляє “Детектор Медіа” з посиланням на сайт Комісії з журналістської етики.

Скриншот із сюжету

Після скандалу довкола сюжету канал сам звернувся до КЖЕ з проханням оцінити сюжет на предмет відповідності положенням Кодексу етики українського журналіста. Головний редактор телеканалу “Дом” Олексій Мацука сказав Комісії, що на погляд редакції подана в сюжеті інформації не суперечить Кодексу етики українського журналіста.

“У сюжеті чітко вказуються джерела походження інформації, а безпосередньо сюжет ґрунтується на даних, які були розповсюджені правозахисниками; жодна зі сторін дискримінації в сюжеті не зазнає”, – зазначив Мацука.

Комісія з журналістської етики, своєю чергою, звернулася за експертним висновком до керівника Групи моніторингу прав національних меншин та фахівця з діяльності радикальних організацій В’ячеслава Ліхачова. Він наголосив, що необхідно розрізняти та коректно використовувати терміни “націоналістична організація” та “радикальна організація”. На його думку, у сюжеті необхідної чіткості в цьому питанні немає.

КЖЕ зафіксувала в сюжеті “Радикали в Україні. Розбір” порушення пунктів 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події), 9 (факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано) Кодексу етики українського журналіста.

Комісія вважає, що у сюжеті телеканалу “Дом” “Радикалы в Украине. Разбор”, який було опубліковано 11 квітня 2021 року, допущено порушення вимог пунктів 6, 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста. З огляду на те, що телеканал сам звернувся до Комісії з проханням проаналізувати сюжет, а також обмежив до нього доступ у Інтернеті на період розгляду справи, Комісія виносить телеканалу “Дом” дружнє попередження., – йдеться в заяві.

Олексій Мацука відмовився коментувати це рішення. 

Крім того, КЖЕ рекомендувала медіа у матеріалах, що стосуються діяльності радикальних організацій:

  • вживати належну термінологію щодо організацій, про діяльність яких згадується у сюжеті;
  • подавати інформацію про відповідні організації лише у тому випадку, якщо вона є суспільно важливою;
  • уникати ситуацій, за яких матеріал у медіа використовується для односторонньої критики відповідних організацій або ж навпаки, пропагування їх діяльності;
  • базувати твердження про діяльність таких організацій на належних та перевірених фактах;
  • дотримуватися балансу, надаючи представникам організацій, діяльність яких висвітлюється або критикується, можливість прокоментувати звинувачення в їх сторону, а також залучаючи незалежних експертів;
  • утриматися від ретрансляції мови ворожнечі, яка може міститися у закликах відповідних організацій.

Нагадаємо, 11 квітня 2021 року на державному телеканалі для тимчасово окупованих територій “Дом” вийшов сюжет “Радикали в Україні. Розбір”. У ньому йшлося про те, що “дії деяких прихильників українських радикальних націоналістичних організацій грають на руку російській пропаганді”. Натомість відео викликало неоднозначну реакцію як з боку проросійської, так і з боку проукраїнської аудиторій, зокрема в бік самого телеканалу пролунали звинувачення в маніпуляціях та підігруванні російській пропаганді. Крім того, журналісти та керівництво каналу заявили, що отримують погрози. Тож сьогодні редакція тимчасово видалила сюжет з ютуб-каналу “Дому”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter