КЖЕ розповість про Кодекс етики українського журналіста простою мовою

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) за підтримки МФ “Відродження” підготувала серію пояснювальних відео про Кодекс етики українського журналіста простою мовою, у першому йдеться про висвітлення в медіа теми дітей.

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

Озвучив перший відеоролик член КЖЕ Дмитро Хоркін. Джерело: скриншот з відео

У повідомленні пояснюються, що у відеороликах на конкретних прикладах з українських медіа показано, як працюють журналістські стандарти та чому дотримання етики є запорукою хорошого матеріалу. Відео будуть корисними як журналістам-практикам, так і студентам медійних спеціальностей, упевнені автори проєкту.

Перше відео стосується теми висвітлення в медіа дітей “Про дітей – завжди обережно”.

Зокрема, в пункті 18 Кодексу етики українського журналіста йдеться:

  • журналіст має бути особливо обережним під час висвітлення питань, пов’язаних з дітьми;
  • журналіст і редактор повинні мати обґрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків чи опікунів;
  • неприпустимим є розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали стосунок до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов’язаних з насильством.

Раніше КЖЕ опублікувала добірку порад про те, як ЗМІ висвітлювати тематику крайніх політичних рухів та організацій. У матеріалі зазначають, що робота журналістів у цій темі в Україні завжди супроводжувалася значними ризиками як для репутації медійників, так і для їхньої фізичної безпеки.

Серед типових помилок журналістів фахівці називають висловлення симпатій до певних політичних поглядів, недотримання балансу думок, а також відсутність коментарів незалежних експертів з цієї тематики та представників громад, які найбільше зазнають утисків. Іноді журналісти також нехтують перевіркою фактів, що може призвести до прямого розпалювання ворожнечі та насильства з боку або щодо представників уразливих груп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter