“Київстар” хоче допомогти владі шукати потенційні вогнища поширення коронавірусу

Дата: 25 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Оператор мобільного зв’язку “Київстар” запропонував Міністерству цифрової трансформації України надати інформацію, яка може стати в нагоді для виявлення потенційних вогнищ поширення коронавірусу.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

У компанії зазначають, що їхні алгоритми дозволяють визначити кількість абонентів, які приїхали з-за кордону, та їхні можливі географічні контакти. Неперсоніфіковані дані про споживання мобільного та інтернет-трафіку, як розповіли у оператора, можуть побічно свідчити про певні поведінкові тренди і звички, що впливають на переміщення людей та випадки зараження.

Водночас у компанії підкреслили, що “Київстар” не відслідковує дії абонентів.

“Всі аналітичні моделі з використанням BigData будуються на базі неперсоніфікованих і зашифрованих даних. “Київстар” дотримується законів України “Про інформацію” та “Про захист персональних даних”, – заявили у оператора.

Нагадаємо, що нещодавно МВС розповіло про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції українців у зв’язку зі спалахом коронавірусу, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики слідкують за громадянами через мобільні телефони. 

Окрім Ізраїлю, в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатку. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатку AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин. Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб.  З 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). Із 17 березня закривається все міжнародне авіасполучення. З 18 березня припиняються міжміські авіа-, залізничні та автобусні пасажирські перевезення. З 18 березня в Києві, Харкові та Дніпрі закрито метро, а інший громадський транспорт має перевозити не більш ніж 10 людей у салоні. 

За цей час Кабінет Міністрів уже ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter