Київрада не скасовуватиме зупинення транспорту під час тривог: не має повноважень

Дата: 29 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві не скасовуватимуть вимогу зупинятися під час повітряних тривог для громадського транспорту. Петиція з таким закликом зібрала понад 6 тисяч підписів киян на сайті Київської міської ради. 

Про це повідомили на сторінці петиції. 

Фото: КМДА

Напередодні підписантів петиції підтримали в транспортній комісії Київради. 

Автори звернення наполягали, що рішення про зупинення є необґрунтованим та шкідливим для жителів міста і його економіки, а ухвалювали його, на їхню думку, “люди, які ніколи не користувалися громадським транспортом і їздять тільки на автомобілях”.

“Немає жодного дослідження та аналізу, яке б свідчило про те, що ракети летять в транспорт чи зупинки. Ракети летять по всій Україні незалежно від ситуації з транспортом. Рішення ніяк не підвищує безпеку містян, які мають шукати укриття на перших зупинках, де їм довелося вийти під час повітряних тривог. При цьому маршрутки продовжують курсувати й возити пасажирів. Така сама ситуація і з таксі та приватними автомобілями”, – йдеться в тексті петиції. 

Прихильники скасування рішення про зупинення під час тривог також кажуть, що кияни стали витрачати більше на проїзд, адже “громадський транспорт втрачає хоч якісь мінімальні переваги для людей”.

Фото: moonshineandminibuses.com

“Тому вони будуть вимушені пересідати на автомобілі, що призводить до більших транспортних витрат у 5–10 разів та спричинить знищення транспортної системи міста”, – прогнозують вони. 

У Київраді, відповідаючи на звернення, наголосили, що ухвалювала його Рада оборони Києва, яка не є органом державної влади чи органом місцевого самоврядування. 

“Натомість вона є колегіальним органом в особливий період, діяльність якого регулюється спеціальними законами України. На вказаний орган не поширюється дія статті 23¹ Закону України “Про звернення громадян”, а Київська міська рада не має адміністративного впливу на цей орган”, – пояснюють там. 

Міський голова Віталій Кличко також нагадав, що пасажири не мають сплачувати за проїзд повторно після відбою повітряної тривоги. З 1 серпня в Києві запрацювали нові правила зупинення під час тривоги, які стосуються і приватних перевізників.

Пасажири під час тривоги мають залишити салон та пройти до найближчого укриття.

Нагадаємо, що в серпні почастішали обстріли росіянами зупинок громадського транспорту в час пік.

До прикладу, на початку серпня в Салтівському районі Харкова окупанти влучили в зупинку й убили чоловіка. Подібні атаки відбуваються і в інших регіонах, як-от на Донеччині, де внаслідок обстрілу зупинки в Торецьку 4 серпня загинули восьмеро людей. 

Минулої доби в Бахмуті росіяни поцілили біля зупинки громадського транспорту, на якій були люди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter