В столичному КПІ через залякування з боку праворадикалів скасували лекцію “КиївПрайду”

Дата: 25 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Громадська організація “КиївПрайд” заявила про погрози та залякування організаторів лекції з питань гомофобії, ймовірно, з боку праворадикалів. Через побоювання за безпеку відвідувачок та відвідувачів захід, який мав відбутись у Національному технічному університеті України “КПІ імені Сікорського”, перенесли. 

Про це організація повідомила у своїй заяві, опублікованій на офіційній сторінці у фейсбуку.  

Заява ГО «КиївПрайд» з приводу залякування організаторів інформаційної сесії щодо прав людини та недискримінації у…

Опубліковано KyivPride Понеділок, 24 лютого 2020 р.

 

Інформаційна сесія з питань толерантності, дискримінації та гомофобії мала відбутися 24 лютого за посередництва Студентської соціальної служби КПІ в межах проєкту “КиївПрайд: сильніші разом”. 

“Протягом минулого тижня студенти – противники заходу написали заяву до адміністрації навчального закладу із проханням запобігти проведенню інформаційної сесії, також у соціальних мережах обговорювалися варіанти протидії та нападу на організаторів події”,  – йдеться в заяві. 

Скриншоти надані Мариною Герц, програмною координаторкою “КиївПрайду”

Її автори додають, що вже напередодні заходу, близько 22:00, волонтери служби побачили на вході до приміщення, де планувалося проведення події, наліпки зі свастикою, кельтським хрестом (неофашистський знак) та, як зазначено у зверненні, незрозумілим “чек-листом”-попередженням. 

Через побоювання за безпеку відвідувачок та відвідувачів організатори перенесли подію. 

“На жаль, інформаційна сесія на тему дискримінації в суспільстві переноситься на невизначений період у зв’язку з тим, що ми не зможемо забезпечити належне та безпечне проведення заходу”, – йдеться в оголошенні Студентської соціальної служби КПІ. 

Як розказала в коментарі виданню ZMINA Марина Герц, програмна координаторка “КиївПрайду”, одразу після того, як у соціальних мережах почали обговорювати зрив лекції, організатори звернулися до поліції: 

“Завжди, коли є загроза зриву, ми пишемо заяву на додаткове патрулювання та забезпечення проведення публічного заходу. У понеділок з поліції подзвонили уточнити про виділення наряду, але представники соцслужби разом з проректоркою вишу все ж вирішили скасувати лекцію в запланований день”

Водночас Герц додає, що подія відбудеться: “Ми так само запросимо студентів КПІ. Мені здається, політично важливо не “злити” цю ситуацію, щоб хулігани не відчували свою силу”. 

Катерина Кириленко, представниця Студентської соціальної служби КПІ, також підтверджує, що лекція відбудеться, оскільки на неї є запит серед студентів. Утім, про місце проведення не повідомлятимуть публічно.  

Нагадаємо, що, згідно зі звітом правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, 2019 року в Україні збільшилася кількість нападів на ЛГБТ-центри, окремі заходи та активісток/ів, а також випадків перешкоджань проведенню мирних акцій, пов’язаних з темою. Якщо у 2017 році йшлося про вісім таких інцидентів, а у 2018 – про 19, то у 2019 році експерти зафіксували вже 24 напади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter