Київ просить ЄС пояснити, чому він пом’якшив санкції проти Росії

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк натякнув, що Україна хотіла б пояснень з приводу зміни в офіційному повідомленні ЄС про нові санкції, звідки зникла згадка про заборону хмарних сервісів для Росії. 

Про це він написав у своїй твіттер-сторінці

Михайло Подоляк

“Спершу Рада ЄС анонсує блокування для Росії доступу до хмарних сервісів у шостому пакеті санкцій. Потім повідомлення редагують, видаляючи цю згадку. Роз’яснень від посадовців немає. Санкційний тиск потрібно посилювати, а не послаблювати”, – написав Подоляк.

Як відомо, з пресрелізу про затвердження шостого пакета санкцій проти Росії на сайті Ради ЄС зникла згадка про обмеження щодо хмарних технологій. Вебархів показує, що реліз справді був змінений: 3 червня згадка про хмарні технології ще була, а 4 червня вже зникла.

Також хмарні технології не згадуються в рішенні, опублікованому пізніше в Офіційному журналі ЄС.

Нагадаємо, 3 червня постійні представники країн-членів ЄС затвердили шостий пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. До санкційного списку внесли 18 юридичних і 65 фізичних осіб із Росії. Патріарх РПЦ Кирило під санкції не потрапив на вимогу про його вилучення із санкційних списків з боку Угорщини.

Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним тривале обговорення санкційного пакета, зокрема шостого.

Як відомо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Нагадаємо, з 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у контексті збройного нападу Росії на Україну. Із цієї кількості 4 031 загиблий, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких 406 дітей, переважно внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Зруйнована внаслідок обстрілу російськими ракетами частина будівлі загальноосвітньої школи №2 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
У КримSOS повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter